Celstraffen voor activisten die soep gooiden naar schilderij Van Gogh in Londen

5

LONDON – Twee Britse vrouwen hebben vrijdag een celstraf gekregen voor “criminele beschadiging” van een schilderij van Vincent van Gogh. In 2022 gooiden ze soep naar het kunstwerk in de National Gallery in Londen.

Met hun actie protesteerden de 23-jarige Phoebe Plummer en de 22-jarige Anna Holland tegen fossiele brandstoffen. Ze deden dat als actievoerders van Just Stop Oil. Actiegroepen zoals Just Stop Oil lieten dat jaar vaker van zich horen door kunstwerken in heel Europa te bekladden.

Plummer en Holland gooiden de inhoud van blikken tomatensoep op de Zonnebloemen. Daarbij werd de lijst beschadigd, maar bleef het schilderij intact. Plummer kreeg te horen dat ze twee jaar de gevangenis in moet. Holland heeft een celstraf van twintig maanden gekregen.

Kort na de veroordeling herhaalden drie klimaatactivisten van Just Stop Oil de actie. Zij gooiden vrijdag tomatensoep over twee Zonnebloemen-schilderijen van Vincent van Gogh in de National Gallery. Een van de werken is in het bezit van de National Gallery, de ander in het bezit van het Philadelphia Museum of Art.

Just Stop Oil heeft beelden van de actie gedeeld op X. Daarop is te zien hoe drie activisten soep gooien en vervolgens roepen dat er “mensen in de gevangenis zitten, omdat ze eisen dat er een einde wordt gemaakt aan olie- en gaswinning”. Volgens het museum zijn drie mensen gearresteerd en zijn de schilderijen onbeschadigd. (NU.nl) …[+]