Onthullende documenten werpen nieuw licht op dood Navalny in strafkamp

8 (02.00 uur) Onthullende documenten werpen nieuw licht op dood Navalny in strafkamp

MOSKOU –  De Russische oppositieleider Aleksej Navalny stierf op 16 februari in een Russisch strafkamp, maar tot op de dag van vandaag wordt volop gespeculeerd over zijn doodsoorzaak. Documenten in handen van de Russische onafhankelijke nieuwssite The Insider zouden meer meer duidelijkheid geven. Uit de documenten zou blijken dat Navalny hoogstwaarschijnlijk werd vergiftigd, en dat dit door de Russische autoriteiten is verzwegen.

The Insider toont twee documenten die allebei getekend zijn door Alexander Varapaev. Hij werkt als inspecteur voor de Russische overheid en onderzocht of er aanleiding was voor het starten van een criminele procedure naar de dood van Navalny. In het eerste document wordt vermeld dat Navalny op 16 februari, vlak voordat hij stierf, tegen bewaarders aangaf dat hij zich niet goed voelde. Er staat dat hij onder meer ineens kampte met buikpijn, misselijkheid en epileptische aanvallen. Op een gegeven moment viel Navalny flauw en werd hij naar de Medische afdeling van het strafkamp gebracht.

Maar in een tweede versie van het document is niks over deze symptomen terug te lezen. Navalny zou door een hartritmestoornis zijn overleden, is in het nieuwe stuk van de Russische autoriteiten de conclusie. Een criminele procedure naar aanleiding van de dood van Navalny is nooit van de grond gekomen. De spoedeisende hulparts, Alexander Polupan, behandelde Navalny voor een eerdere vergiftiging in 2020 en geeft aan dat de beschreven symptomen in het eerste document niet overeenkomen met een hartritmestoornis. „Spontane gevallen van buikpijn, braken en epileptische aanvallen kunnen bijna alleen maar door vergiftigingen komen.”

Lyudmila Navalnaja, de moeder van Aleksej, gaf eerder aan dat staatsinspecteur Varapaev haar onder druk had gezet om haar zoon in het geheim te begraven. Uiteindelijk kreeg de overleden oppositieleider toch een openbare afscheidsplechtigheid in Moskou. (De Telegraaf)…[+]