Zwitserland en Italië passen grens in Alpen aan vanwege smeltende gletsjers

9 (04.00 uur)Zwitserland en Italië passen grens in Alpen aan vanwege smeltende gletsjers

ALPEN – Een deel van de grens tussen Zwitserland en Italië wordt verlegd. Dat komt doordat gletsjers op de grens in de Alpen andere vormen krijgen doordat ze smelten. De grens liep daardoor niet meer gelijk met de bergkam.

Het gaat om gletsjers in de buurt van de Matterhorn. De 4.478 meter hoge berg in de Alpen is bekend van zijn bijna perfecte piramide-achtige vorm. De Matterhorn ligt op de grens tussen Zwitserland en Italië, vlak bij de Zwitserse wintersportplaats Zermatt.

Zwitserland en Italië hebben afgesproken dat de grens in dat gebied op de bergkam ligt, waar ook de waterscheiding is. Aan de Zwitserse kant stroomt het water richting de Rhône, aan de Italiaanse kant naar de rivier de Po. Maar omdat de gletsjers op de bergen smelten, hebben ze een iets andere vorm gekregen en is de waterscheiding verplaatst. Met de grenswijziging zorgen de landen ervoor dat de officiële grens weer gelijkloopt met de waterscheiding.

De Zwitserse regering heeft de grenswijziging vrijdag officieel goedgekeurd, meldt de Zwitserse publieke omroep SRF. In Italië loopt het besluitvormingsproces nog. Vanwege de eerdere afspraken tussen de landen over grenswijzigingen worden daar geen problemen verwacht. Overigens wordt ook op drie plekken op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland de grens aangepast. Op twee plekken komt dat omdat een rivier een iets andere loop heeft gekregen. De derde wijziging komt door de aanleg van een tramlijn op de grens, waarbij het landschap iets wordt aangepast. (NU)…[+]