Zeewaardig marineschip leger rond jaarwisseling in Suriname

5 Zeewardig marineschip leger

SRD 80 miljoen voor leasekoop

PARAMARIBO – De marine van het Nationaal Leger krijgt een belangrijke upgrade met de aanschaf van een zeewaardig schip dat ingezet zal worden om onder andere de olievelden en visgronden te bewaken. Tijdens zijn jaarrede bevestigde president Chandrikapersad Santokhi dat het schip over enkele maanden zal arriveren. Times of Suriname verneemt dat er SRD 80 miljoen is gereserveerd voor de lease van het schip, dat na zes jaar eigendom van Suriname zal zijn.

De financiering voor de lease zal volledig worden verzorgd door het Ministerie van Defensie, dat hiervoor zelf de benodigde middelen zal verzamelen. President Santokhi sprak in zijn jaarrede over het professionaliseren en moderniseren van het leger, waarbij prioriteit is gegeven aan eigen operaties, humanitaire projecten en ondersteuning aan de politie en andere diensten. “Ook de beveiliging van de maritieme zone en territoriale wateren is essentieel voor zowel de nationale als internationale veiligheid”, aldus de president.

Het proces voor de leasing van een zeewaardige marinepatrouilleboot is in 2022 gestart, met de mogelijkheid om het schip in de toekomst aan te kopen. “Het schip wordt eind 2024 of begin 2025 verwacht”, aldus de president. De onderbouwing is volgens het staatshoofd dat de aankoop een duurzame investering is die miljoenen kan opleveren voor het land en de natuurlijke hulpbronnen zal beschermen…[+]