Israëlische invasie en Iraanse luchtaanval zetten Midden-Oosten verder op scherp

Israëlische invasie en Iraanse luchtaanval zetten Midden-Oosten verder op scherp

ISRAEL – Afgelopen week escaleerden de spanningen tussen Hezbollah en Israël nog verder. Het Israëlische leger begon met een grondoffensief in het zuiden van Libanon en vervolgens vuurde Iran meer dan 180 raketten af op Israël.

 

Een terugblik op de week kunnen we eigenlijk niet maken zonder ook de dood van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah te benoemen. Hij kwam vorige week vrijdag om het leven bij een luchtaanval op een wijk in het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet. De door Iran gesteunde groep bevestigde zijn dood zaterdag. Ayatollah Ali Khamenei, de belangrijkste leider van Iran, reageerde woedend.

 

Maandag werden door het Israëlische leger gebieden in het noorden van het land uitgeroepen tot een afgesloten militaire zone. Dat leek de opmaat tot een grondoffensief van Israël tegen Hezbollah in het zuiden van Libanon. En inderdaad: niet veel later kondigde het leger de inzet van grondtroepen aan. De Israëlische strijdkrachten spraken direct van “beperkte, lokale en gerichte” grondaanvallen.

 

De Israëlische invallen in Libanon bleken in de nacht van maandag op dinsdag inderdaad beperkt en gingen maar een klein stukje de grens over. Er komt nog altijd weinig naar buiten over de confrontaties tussen Israëlische militairen en Hezbollah. Wel is duidelijk dat aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen. Volgens Israël zijn inmiddels tien soldaten omgekomen. Daar staat tegenover dat volgens het leger zeker 250 leden van Hezbollah zijn gedood (ook door luchtaanvallen).

 

Uren na de aankondiging van de start van het Israëlische grondoffensief in Libanon vuurde Iran zeker 180 raketten af op Israël. De Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) zei dat de aanval een vergelding was voor de moord op Hamas-leider Ismail Haniyeh, Hezbollah-leider Nasrallah en IRG-leider Abbas Nilforoushhan. Ook meldde de IRG dinsdag dat Israël opnieuw doelwit zal worden als het land met een tegenaanval komt.

 

Daar liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geen twijfel over bestaan. Hij noemde de Iraanse aanval een grote fout waarvoor het land zal boeten. Het is nog niet bekend wanneer Israël zo’n tegenaanval zal uitvoeren. (NU.nl)…[+]