Anthony Nesty: “Suriname is mijn thuis”

Anthony Nesty

ZWEMMEN – “Suriname is mijn thuis.” Dit gaf de Amerikaanse zwemcoach Anthony Nesty te kennen aan Quaraisy Nagessersing, die namens de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname verslag doet van de Olympische Spelen. Nesty werd in Seoul Olympisch kampioen op de 100 meter vlinderslag in een tijd van 53 seconden. Dit is het grootste sportmoment ooit voor Suriname. Onze Golden Boy beleeft zijn wereldwijde doorbraak als zwemcoach van de Amerikaans Olympische zwemploeg.
“Iedereen mag blijven dromen om de beste versie van jezelf te mogen zijn. Suriname is mooi, mensen gaan goed met elkaar om. Blijf doorgaan en ik hou van jullie.” De enige Surinaamse medaillewinnaar blikte ook terug op de prestaties van de Amerikaanse zwemmers. “Het voldoet aan mijn verwachtingen. De sfeer is gespannen tijdens deze olympische zwemwedstrijden. De zwematleten ervaren dat. Veel zwematleten presteren top. We hadden wat klachten over het vervoer. In de bussen was het snikheet. Men zei dat het bad traag is, maar in de tweede helft van de races zwommen de atleten fantastisch en er werden records gebroken. De coaches en stafleden ervaren die spanning ook. Mijn tijd bij de Amerikaanse zwemploeg is het hoogtepunt in mijn trainersloopbaan.”
De Amerikaanse zwemploeg behaalde in totaal 28 medailles: acht goud, dertien zilver en zeven brons. “De Olympische Spelen zijn anders. Iedereen wil presteren op z’n best voor 9 dagen. Soms is dat een moeilijke opgave, maar we hebben de meeste medailles in de wacht gesleept.” Nesty geeft verder aan dat er nog veel werk te doen is, vooral hoe de Fransman Léon Marchand vier gouden medailles heeft behaald. “Natuurlijk, we zijn de coaches. We streven ernaar dat de zwematleten beter gaan presteren. We willen een goed team samenstellen. De atleten die in 2028 kunnen meedoen, zijn nu tussen de 16 en 18 jaar oud, of jonger zelfs. Het is een privilege om topzwemmers te mogen coachen als college coach, om ze klaar te stomen voor de Olympische Zomerspelen in Los Angeles.” Tot slot gaf Anthony aan: “A bun, tot later, sribi switi.”…[+]