België voerde massaal Franse elektriciteit in
BELGIE – België heeft vorig jaar massaal elektriciteit uit Frankrijk ingevoerd. Niet omdat er tekorten waren, maar omdat de Franse stroom goedkoper was. Dat blijkt uit cijfers van oogspanningsbeheerder Elia. Het totale elektriciteitsverbruik bedroeg in 2024 80,5 terawattuur (TWh): iets meer dan de 78,9 TWh van 2023, maar nog steeds onder het gemiddeld verbruik over vijf jaar (2017-2021). Daarvan werd bijna 87 procent zelf opgewekt. De resterende 13,2 procent werd ingevoerd uit het buitenland, voornamelijk uit Frankrijk. Dat komt door de zeer hoge beschikbaarheid van Franse kerncentrales. Vooral op momenten dat de elektriciteit uit het buitenland voordeliger was dan die uit eigen land, werd er gebruik gemaakt van die goedkopere stroom.
Dat maakt dat België voor het tweede jaar op rij een netto-invoerder is van stroom. Twee jaar geleden, toen Frankrijk veel technische problemen had met zijn kerncentrales, werd er nog meer elektriciteit uitgevoerd dan ingevoerd.
Die massale invoer van Franse nucleaire stroom ging vooral ten koste van eigen stroom opgewekt door gascentrales. Uit de Elia-cijfers blijkt dat elektriciteit afkomstig van gascentrales in 2024 zakte naar een historisch dieptepunt, met 17,6 procent van de in België opgewekte elektriciteit. In 2023 was dat nog voor meer dan een kwart. “De lagere elektriciteitsprijzen in Frankrijk zorgen voor meer import en duwen de gasproductie in België uit de markt. Andere verklaringen zijn de gasprijzen die nog steeds hoog zijn, de toenemende hernieuwbare productie en het elektriciteitsverbruik dat langzaam toeneemt”, klinkt het bij de hoogspanningsbeheerder. Stroom uit kerncentrales was in 2024 goed voor 42,2 procent van de productie. Dit jaar sluiten de centrales Doel 1 en 2 en Tihange 1, waardoor dit aandeel dus in de toekomst fors zal dalen. (HLN)