Blok 59 voor Surinaamse kust heeft nieuwe eigenaar

Blok

PARAMARIBO – Equinor en ExxonMobil hebben besloten om hun belangen in het Surinaams exploratieblok voor de kust, Blok 59, over te dragen aan Hess Corporation. Reuters meldt dat Equinor samen met ExxonMobil zijn eigendom van een diepwaterexploratieblok voor de kust van Suriname al heeft overgedragen aan Hess, in een niet-monetaire transactie. 

 “We hebben besloten ons terug te trekken uit de diepwater-exploratievergunning Blok 59 in Suriname en we zijn niet van plan verdere exploratiemogelijkheden in het land te zoeken”, heeft een vertegenwoordiger van Equinor in een e-mail laten weten. Ondanks beide bedrijven niet meer betrokken zullen zijn in Blok 59, heeft ExxonMobil nog steeds belangen in Blok 52 voor de Surinaamse kust en zal de plannen om hier verder te gaan met exploratie voortzetten. “Wij zijn al onze werkverplichtingen voor Blok 52 al nagekomen en blijven doorgaan met de evaluatie van ons Surinaams exploratiegebied”, aldus een woordvoerder van ExxonMobil.

Hess heeft nu de volledige eigendom van de licentie voor Blok 59, zonder dat er financiële uitwisseling tussen de bedrijven is gerapporteerd, aldus Equinor. De afgelopen zes jaar heeft Equinor zich uit ongeveer twintig landen teruggetrokken en zijn activiteiten op exploratie gecentreerd in bepaalde gebieden.  Het vertrek van het bedrijf uit Rusland in 2022 vanwege het conflict in Oekraïne, en de recente besluiten om te desinvesteren uit Nigeria en Azerbeidzjan, maken deel uit van deze strategische terugtrekking. 

Na afronding van de lopende deals zal de internationale aanwezigheid van Equinor beperkt blijven tot minder dan tien landen buiten Noorwegen. Deze strategische verschuiving staat in contrast met de mondiale expansie, die werd geïnitieerd door de voormalige CEO van Equinor, Helge Lund. De koerswijziging vond plaats nadat Equinor, voorheen bekend als Statoil, in 2001 gedeeltelijk werd geprivatiseerd. In 2023 meldde Equinor dat 34% van zijn olie- en gasproductie afkomstig was van internationale activiteiten, waarbij de VS buiten Noorwegen de grootste bijdrage leverden, gevolgd door Angola, Brazilië en Algerije. Ondanks het verkleinen van zijn geografische voetafdruk, is Equinor van plan om zijn internationale productie tussen 2024 en 2030 met 15% te verhogen, met als doel 800.000 vaten olie-equivalent per dag. Deze groei zal naar verwachting vooral afkomstig zijn van nieuwe velden in Brazilië, de VS en Engeland…[+]