Boek over behaalde doelen vier jaar kabinet-Santokhi/Brunswijk

Boekwerk

PARAMARIBO – Deze maand markeert vier jaar sinds de inauguratie van de regering-Santokhi/Brunswijk. Ter gelegenheid hiervan heeft president Chandrikapersad Santokhi een boekwerk aan de samenleving gepresenteerd, getiteld ‘Van Crisisbeheersing naar Stabilisering, Groei en Duurzame Ontwikkeling met Durf, Moed en Leiderschap’. De ceremonie vond zaterdag plaats in de Congreshal, in aanwezigheid van diverse regeringsfunctionarissen en hoogwaardigheidsbekleders.

Het boek documenteert de behaalde doelen van de afgelopen vier jaar. President Santokhi benadrukte het belang van reflectie om de bereikte resultaten te waarderen en de uitdagingen te herkennen. Hij memoreerde enkele significante uitdagingen, zoals de lege kasreserves en de financiële crisis, en gaf aan dat er ondanks deze obstakels vooruitgang is geboekt. “Wij zijn er nog niet”,  vervolgde hij, en onderstreepte dat de schuldherschikking heeft bijgedragen aan een draaglijkere schuldenlast en de uiteindelijk behaalde resultaten.

De president noemde enkele gerealiseerde projecten, zoals opschoning van het Saramaccakanaal, investeringen in het Nationaal Leger en de gezondheidszorg, hervormingen in de kiesregeling en investeringen in energie- en watervoorziening. Zo zijn er in Nickerie en het binnenland zonne-energieprojecten gerealiseerd en zijn er op verschillende locaties waterinstallaties geplaatst. Twee Belgische bedrijven zijn ingehuurd om basisnutsvoorzieningen te installeren in dorpen in het binnenland en langs de kuststrook.

Arleen Emanuels, waarnemend algemeen directeur van het Kabinet van de President, en Vivian Gordon, waarnemend directeur van het Kabinet van de Vicepresident, beschouwen de afgelopen periode als zwaar. Emanuels benadrukt dat, gezien de staat van het land bij het aantreden van de regering in vergelijking met de huidige situatie, er significant werk is verricht. “Wij zijn er nog niet, maar we kunnen spreken van stabiliteit”, zegt zij. Ze stelt dat zowel de bevolking als de regering moet werken aan het overbruggen van etnische verschillen om als natie vooruit te gaan. Gordon omschrijft de crisis als “klimmen uit een diep dal”. Ook hij ziet verbeterpunten en onderstreept de noodzaak van optimale communicatie tussen de regering en het volk voor een beter wederzijds begrip…[+]