Brazilië kroont zich tot wereldkampioen futsal

01 18.00 Brazilië wereldkampioen futsal

FUTSAL – De zaalvoetballers van Brazilië hebben zich met een 2-1 zege op Argentinië gekroond tot wereldkampioen. In de finale in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent was Brazilië niet per se beter, maar wel effectiever.

De wedstrijd begon in een moordend tempo. Na zes minuten was het voor het eerst raak voor Brazilië. Ferrao tikte na een vrije trap de bal binnen bij de tweede paal. In de dertiende minuut verdubbelden de Brazilianen, met enig fortuin, de voorsprong. De Argentijnse doelman Sarmiento verwerkte een schot niet goed genoeg en tikte de bal tegen het been van Rafa Santos, waardoor deze in het doel belandde. De Braziliaan leek er niet van op te kijken, maar kon toch juichend weglopen.

Argentinië deed na deze doelpunten verwoede pogingen om de Braziliaanse muur te slechten en kreeg ook kansen, maar scoren lukte niet. De Braziliaanse doelman William bleek een echte sta-in-de-weg.

Ook in de tweede helft was Argentinië, dat voor de derde keer op rij een WK-finale speelde en in 2016 voor het laatst wereldkampioen werd, voetballend zeker niet minder dan Brazilië. Het maken van doelpunten bleef lang een probleem, totdat Argentijn Matias Rosa twee minuten voor het einde van de wedstrijd de bal er toch in kreeg. Hij schoot raak uit de rebound.

De goal kwam te laat voor de Argentijnen, waardoor Brazilië voor de zesde keer sinds het ontstaan van het WK futsal in 1989 wereldkampioen werd. Geen enkel land is dit vaker gelukt. De Brazilianen wisten voor het laatst in 2012 beslag te leggen op de titel.

De wedstrijd om de derde plek werd ook zondag gespeeld. Oekraïne won met 7-1 van Frankrijk en gaat met brons naar huis. (NOS)…[+]