Britse legerchef luidt noodklok
WASHINGTON D.C. – De Britse legerchef heeft gewaarschuwd dat sluimerende spanningen overal in de wereld “tot het kookpunt aan het komen zijn”. Volgens admiraal Sir Tony Radakin wordt de wereld ontegensprekelijk “veel gevaarlijker”. Maar de stafchef blijft ook hoopvol: “De internationale orde wordt op de proef gesteld, maar onze nationale en collectieve belangen vallen samen en zetten gelijkgestemde landen aan tot actie.”
Het hoofd van de Britse strijdkrachten deelde zijn bevindingen tijdens een event in Washington, de Ash Carter Exchange. Radakin noemde een “oorlogszuchtig” Noord-Korea, een “assertiever” China en de “barbaarse aanvallen in Israël” van afgelopen oktober als spanningen en conflicten die de vijandelijkheden over de hele wereld hebben aangewakkerd. Zijn toespraak kwam er vlak nadat Poetin voor de vijfde keer werd beëdigd als president van Rusland. Tijdens zijn inauguratiespeech gaf de Russische leider het Westen de schuld van zijn invasie in Oekraïne en zei hij dat Rusland sterk moest blijven.
“Wat we de afgelopen jaren hebben zien ontvouwen, is een strijd van ideeën: tussen een autoritair en oorlogszuchtig Rusland en een dynamisch, democratisch Oekraïne; tussen een roekeloos Iran en zijn terroristische netwerk aan de ene kant, en de verantwoordelijke naties van het Midden-Oosten aan de andere kant; tussen een dwingend China dat gelooft dat het kan domineren, en de landen die een internationaal systeem wensen dat open en vrij is.” Bovendien raakt ook de architectuur die onze veiligheid regelt in verval, waarschuwt Radakin. “Dit komt doordat wapenbeheersingsverdragen aflopen, regionale overlegorganen in de vergetelheid raken en hotlines die ooit de kloof overbrugden, stilvallen.”
Toch blijft de Britse stafchef hoopvol. “Maar hoe ontmoedigend dit ook lijkt, het komt wel goed met ons, en dat is mijn tweede boodschap. De internationale orde wordt op de proef gesteld, maar onze nationale en collectieve belangen convergeren en zetten gelijkgestemde landen aan tot actie.”
“En onze grootste kracht bij de opdracht waar we voor staan, zijn precies die dingen die we willen behouden en beschermen. Onze bereidheid om handel te drijven en samen te werken. De kracht en connectiviteit van onze economieën. Onze eenheid en cohesie, en de vastberadenheid om de regels en waarden die we delen hoog te houden.” (HLN)…[+]