Dharm Mungra: kritiek op bauxietdeal met Chinalco

PARAMARIBO – “Sinds de ondertekening van de MoU tussen Suriname en Chinalco voor bauxietexploitatie in West-Suriname is er veel kritiek, voornamelijk door gebrekkige communicatie van de regering”, zegt Dharmvir Mungra. Het selectieproces voor de ontginning was echter transparant, waarbij zowel Surinaamse ambassades als meer dan 200 bedrijven goed geïnformeerd werden.

Dharmvir Mungra, voorzitter van de politieke partij De Nieuwe Leeuw, stelt dat de kritiek vaak afkomstig is van belangengroepen die niet betrokken waren bij het proces, of van politieke partijen die proberen te scoren. Het project voorziet echter in inspraak van lokale bewoners en voldoet aan internationale milieu- en maatschappelijke standaarden, hoewel er in andere landen gevallen van steekpenningen en milieuovertredingen zijn geweest.
Ondanks zorgen over de afwezigheid van een raffinaderij heeft Chinalco plannen om deze zelf op te zetten, aangezien Suriname momenteel alleen bauxietdata heeft. De conceptovereenkomst verplicht de regering om de deal aan het parlement voor te leggen en voorziet in de opstart van mijnbouwactiviteiten binnen zes maanden. Suriname ontvangt een 13% aandeel in het project, wat gratis is en niet verwatert bij toekomstige uitbreidingen.
Het Bakhuysproject biedt aanzienlijke voordelen voor de Surinaamse economie, mits de voorwaarden worden nageleefd. De lessen uit eerdere projecten onderstrepen de waarde van deze kans voor Suriname.