Duitsland legt waterstofnetwerk van 19 miljard euro aan

DUITSLAND – Duitsland gaat een waterstofnetwerk aanleggen ter waarde van bijna 19 miljard euro. Het moet over acht jaar volledig operationeel zijn en industriegebieden met elkaar verbinden. Ook een toekomstig Nederlandse waterstofnetwerk moet hieraan gekoppeld worden. Duitsland wil het grootste deel van zijn fossiele energie vervangen door waterstof om in 2045 klimaatneutraal te zijn. Het netwerk beslaat in totaal 9040 kilometer. Het netwerk is 600 kilometer korter geworden dan oorspronkelijk was voorgesteld, waardoor de geschatte kosten daalden van 19,7 miljard naar 18,9 miljard euro. Circa 60 procent van het netwerk zal bestaan uit omgebouwde gaspijpleidingen, de rest wordt nieuw aangelegd.

Wat is waterstof?
Waterstof komt niet in vrije vorm in de natuur voor, zoals olie of aardgas. Het moet dus worden gemaakt. Dat gebeurt bijvoorbeeld met stroom van zon, wind en waterkracht. Dat noem je groene waterstof. Het wordt gemaakt in een elektrolyser, die met behulp van groene elektriciteit water splitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). De traditionele manier van waterstof opwekken is door middel van olie, gas of steenkool. Dat noem je grijze waterstof.

Waterstof wordt niet alleen als energiedrager ingezet, maar ook als bouwsteen in de industrie. Het wordt dan gebruikt om andere stoffen mee te maken. Ammoniak bijvoorbeeld, waarmee vervolgens kunstmest wordt gemaakt. Het is niet duidelijk of het nieuwe Duitse waterstofnetwerk groene of grijze waterstof gaat vervoeren. (NOS)…[+]