Duurzame ontwikkeling marronleefgebieden geniet prioriteit

PARAMARIBO – De regering wil binnenkort daadwerkelijk duurzame ontwikkeling brengen voor de leefgebieden van de marrons. Daarom wil het staatshoofd in overleg met de verschillende districtscommissarissen en het traditioneel gezag van het binnenland bespreken, hoe zij de ontwikkeling van het binnenland zien en welke stappen daartoe gezet moeten worden.

Volgens president Chandrikapersad Santokhi is de marrongemeenschap een heel eind gekomen in haar sociaal-maatschappelijke emancipatie en ontwikkeling, maar er is nog een lange weg te gaan. “We zien dat, als het gaat om politieke participatie, de marrons steeds meer geloof en vertrouwen krijgen in onze politieke diversiteit. Mijn beleid is daarom altijd erop gericht om de marrongemeenschap zoveel mogelijk te betrekken bij politieke besluitvorming, en daar waar het goed gegaan is, ziet u ook de vruchten ervan”, aldus het staatshoofd in zijn speech ter gelegenheid van Dag der Marrons. Santokhi benadrukt dat niemand mag achterblijven; ontwikkeling moet gebracht worden voor elke Surinamer, ongeacht het district. Verder gaf de regeringsleider aan dat hij liever af wil stappen van het gebruik van het woord ‘binnenland’, omdat het een gevoel van achterstand impliceert. De bewustwording om ontwikkelingsgericht te denken, moet ook vergroot worden om de materiële afhankelijkheid van individuen weg te nemen.

Ronnie Brunswijk, vicepresident, ook voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij, erkende in zijn boodschap de diepe historische en culturele betekenis van de Dag der Marrons. “Het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om onze roots te eren en de erfenis van onze voorouders voort te zetten. De marrons hebben door hun verzet tegen onderdrukking niet alleen vrijheid gewonnen, maar ook een blijvende bijdrage geleverd aan de opbouw van een rechtvaardige en vreedzame samenleving. Wij vieren niet alleen de vrijheid, maar ook de groei en ontwikkeling van de marrongemeenschappen. Wij geloven dat de kracht van de marrons, die generaties lang voor hun rechten hebben gestreden, ook de drijvende kracht is achter onze gezamenlijke inspanningen voor een beter Suriname”, aldus Brunswijk.

Traditiegetrouw zijn er kransen gelegd en een plengoffer gebracht bij het Plein van 10 Oktober 1760. Het plein symboliseert het Vredesverdrag van 1760, dat de Aucaners sloten met de Sociëteit van Suriname. Het was de eerste blijvende vrede van een marronstam met de Nederlandse kolonisators…[+]