Enorme steen van Stonehenge kwam niet van 200, maar 750 kilometer verderop

7 Enorme steen van Stonehenge

LONDON – Een van de zware stenen van het beroemde Engelse monument Stonehenge moest niet 200, maar maar liefst 750 kilometer reizen om op de plek van bestemming te komen. Hoe de steen van zo’n 6.000 kilo is verplaatst, blijft een raadsel. De zogenoemde Altaarsteen komt niet uit Wales maar uit het noorden van Schotland, hebben wetenschappers ontdekt. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De bouw van Stonehenge begon ongeveer vijfduizend jaar geleden. Deskundigen verdelen de gebruikte stenen onder in twee categorieën. De grote, staande stenen komen uit de buurt. Er zijn ook kleinere stenen, die de blauwe stenen worden genoemd. Ruim honderd jaar werd gedacht dat die uit Wales kwamen, maar dat blijkt niet helemaal te kloppen.

Wetenschappers bestudeerden een stuk van de Altaarsteen en stelden vast dat die steensoort niet voorkomt in Wales. De samenstelling van het gesteente werd onderzocht op de Australische Curtin University. Daaruit bleek dat de Altaarsteen uit het Orcadian Basin in Schotland moet komen.

De wetenschappers zijn verrast. Het blijft onduidelijk hoe mensen deze stenen wisten te verplaatsen over zo’n lange afstand. Het waarschijnlijkste scenario is dat de steen is vervoerd per schip. Maar volgens de onderzoekers is de discussie over het monument “opnieuw aangewakkerd”. (NU.nl)…[+]