EU-parlementariërs bezorgt om ’Kremlin-vriendelijke en antisemitische’ tweets van Musk

BRUSSEL – Europarlementariërs roepen de Europese Commissie op om onderzoek te doen naar de manier waarop berichtenplatform X berichten bij gebruikers onder de aandacht brengt. Ze willen nagaan of eigenaar Elon Musk een voorkeursbehandeling kreeg die ervoor zorgde dat zijn bijdragen zichtbaarder werden.

De oproep, ondertekend door 42 parlementariërs, volgt op onderzoek van de Universiteit van Queensland naar de zichtbaarheid van Musk’s berichten. Volgens onderzoekers van de Australische universiteit wijzen de resultaten erop dat de algoritmes bij X eerder dit jaar zijn aangepast in het voordeel van Musk. Nadat ’s werelds rijkste persoon in juli zijn steun uitsprak voor Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen steeg het aantal weergaven van zijn posts veel sterker dan bij andere politieke accounts.

De leden van het Europees Parlement vrezen dat Musk de openbare veiligheid in Europa bedreigt, door ook hier via X het publieke debat te beïnvloeden. “De toename van de weergaven betreft ook Musk’s posts op X over de EU en kwesties in lidstaten, zoals Kremlin-vriendelijke propaganda over de oorlog in Oekraïne en antisemitische samenzweringstheorieën”, schrijven de parlementariërs aan het dagelijks EU-bestuur. Ze hopen dat de Commissie een onderzoek kan openen met een beroep op de Wet op de Digitale Markten, die grote internetplatforms reguleert.

Musk kocht X, dat toen nog Twitter heette, in 2022 voor $44 miljard. Na de aankoop ontsloeg hij een groot deel van de werknemers, onder wie veel mensen die regels moesten handhaven tegen haatdragende of gewelddadige posts. Ook liet X gebruikers toe van wie de accounts eerder waren geblokkeerd, waaronder dat van Trump. Hij werd eerder voor onbepaalde tijd geschorst voor het aanzetten tot de bestorming van het Capitool in januari 2021. Veel grote adverteerders, waaronder Unilever, Disney en Nike, trokken zich terug van X omdat ze vreesden voor imagoschade als hun reclame naast haatdragende berichten zou komen te staan. (De Telegraaf)