ExxonMobil vindt ‘jaloezie’ om betere oliedeal Suriname misplaatst
PARAMARIBO – Alistair Routledge, Country Manager van ExxonMobil, is van mening dat de oliedeal tussen de oliegigant en Guyana goed is, en waarschuwde de bevolking van Guyana om de contractuele voorwaarden van Guyana niet te vergelijken met die van Suriname. Hij reageert hiermee op de ontevreden kreten vanuit de Guyaanse gemeenschap over haar eigen deal met Exxon. Tijdens een persconferentie zei Routledge notitie te hebben genomen van de opmerkingen over Surinames overeenkomst in vergelijking met die van Guyana. Hij wees erop dat “iedereen wil zeggen dat onze deal beter is dan die van jullie, maar uiteindelijk worden alle elementen van een Productie Deelname Overeenkomst bepaald op basis van de risico’s die er op dat moment bestonden en met als doel investeringen aan te trekken.”
Routledge prees het contract van Exxon en Guyana en verklaarde dat het een grote bijdrage heeft geleverd aan de succesvolle investeringen in Guyana’s olievelden, waar eerder nog geen ontdekkingen waren gedaan. Hij moedigde mensen aan om zich te herinneren hoe die ontdekkingen in Guyana het boren in Suriname minder risicovol maakten. “We kunnen altijd selectief kijken naar royaltypercentages of belastingen, maar het gaat om het totale bedrag aan inkomsten dat wordt gegenereerd uit de overeenkomst, en dat is wat echt belangrijk is voor een land”, zei Routledge tegen journalisten.
Hij legde verder uit dat als een land onvoldoende investeringen aantrekt, ontwikkeling niet mogelijk is, wat leidt tot lagere inkomsten. “Je kunt een groter percentage van een klein bedrag hebben, of een eerlijk aandeel van een veel groter bedrag, wat uiteindelijk zinvoller is voor een land. Dat is waar we voorzichtig mee moeten zijn; mensen willen soms selectief cijfers vergelijken, maar dat is niet altijd nuttig”, voegde Routledge toe. Hij vindt dat de waarde van een overeenkomst beoordeeld moet worden op basis van de vraag of het land de gewenste investeringen aantrekt om de middelen te ontwikkelen.
Guyana heeft een royalty van 2%, een winstdeling van 50%, en geen belastingen. In Suriname hebben we een royalty van 6,25%, en de winstdeling is afhankelijk van een formule; hoe hoger de olieprijs, hoe beter voor Suriname. Maar bij lagere olieprijzen wordt het Surinaamse belang beschermd en is er een gestabiliseerd belastingtarief van 36%.…[+]