Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
De Verenigde Naties heeft 21 maart uitgeroepen tot Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie. Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville, een zwarte township in Oranje Vrijstaat-Zuid-Afrika, een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde Pasjeswetten. De politie opende het vuur op de menigte. De demonstratie was georganiseerd door het Pan Afrikaans Congres.
De Pasjeswetten dwong de zwarte bevolking daar te gaan wonen waar de blanke regering dat wilde. Gezinnen werden daardoor vaak uit elkaar gehaald. Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten het vuur op de demonstranten. De Pasjeswetten was een stelsel van wetgeving in Zuid-Afrika dat tot doel had de segregatie van de verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika te faciliteren. De wetten waren bedoeld om de bewegingsvrijheid van het niet-blanke deel der bevolking te beperken.
Door de demonstratie ontstond er een bloedbad waardoor 69 mensen, onder wie 10 kinderen en 8 vrouwen, werden doodgeschoten en 180 mensen gewond raakten. Op de schietpartij in Sharpeville volgde de proclamatie van de noodtoestand door de Zuid-Afrikaanse regering en de bekendmaking van enkele noodwetten…[+]