Kwestie waarborgsom baart partijen nog zorgen

8 Kwestie waarborgsom

PARAMARIBO –  Naar de krant verneemt, zal nu het parlement terug is van reces en voorafgaand aan de jaarrede van de president, voor de derde keer binnen een jaar een wetswijziging van de Kiesregeling worden aangeboden aan het parlement ter goedkeuring. In de afgelopen weken is er voornamelijk gewerkt aan wijzigingen met betrekking tot de waarborgsom, die na de laatste uitspraak van het Constitutioneel Hof (CHof) onverbindend is verklaard en daarom zo spoedig mogelijk moet worden gewijzigd. Partijen met zetels in het parlement zouden de afgelopen weken verschillende discussies hebben gevoerd over de hoogte van het bedrag en willen graag dat dit zo hoog mogelijk wordt gehouden.

De krant heeft vernomen dat, in verband met de nieuw te bepalen hoogte van de waarborgsom, recent een document is gestuurd naar alle fracties binnen het parlement, waarin enkele voorstellen zijn voorgelegd over wat de hoogte van de waarborgsom zou moeten zijn. Er zou zijn voorgesteld om dit bedrag tussen de SRD 500.000 en SRD 750.000 te houden, wat helemaal niet in lijn is met de berekeningen en voorstellen van het CHof op basis van de inflatiecijfers van de afgelopen drie jaren. “Deze informatie is ons ook bekend en ook wij hebben gehoord van het stuk dat is rondgestuurd. Het CHof heeft aangegeven dat op basis van de inflatie de waarborgsom ergens tussen de SRD 250.000 en SRD 300.000 komt te liggen. Als de partijen binnen het parlement het advies van het CHof niet opvolgen en toch een zo hoog mogelijk bedrag in de nieuwe wetswijziging opnemen zonder daar een grondige reden of onderbouwing voor te hebben, zullen wij weer genoodzaakt zijn de zaak voor het CHof te brengen”, zegt Angelic del Castilho, de voorzitter van DA’91, aan Times of Suriname.

Volgens Del Castilho hebben deskundigen al aangegeven dat het niet rendabel is om zo’n hoge waarborgsom als voorwaarde voor deelname aan de verkiezingen te stellen. “Je sluit daarmee een groot deel van de politieke partijen uit van deelname aan de verkiezingen, en dat is ook in strijd met de Grondwet en andere internationale verdragen die door Suriname zijn erkend. Als ons parlement zijn verantwoordelijkheid neemt en niet alleen kijkt naar het voordeel van zijn eigen partij, zoals de samenleving van hen verwacht, zal het het juiste besluit nemen”, besluit Del Castilho…[+]