Laatste verdachten genocide Rwanda overleden

un tribunal

VN-tribunaal na 30 jaar voorbij

 

RWANDA – De laatste twee verdachten van de Rwandese genocide in 1994 zijn al in 1998 overleden. Dat bevestigen de aanklagers van het Rwandatribunaal van de Verenigde Naties gisteren. Daarmee komt er na dertig jaar definitief een einde aan het speciale VN-tribunaal.

Tussen 7 april en 15 juli 1994 zijn in Rwanda naar schatting een miljoen mensen vermoord. Het gaat voornamelijk om Tutsi’s die zijn gedood door de heersende milities van de Hutu’s. De Verenigde Naties hebben het Rwandatribunaal in 1994 opgericht om de misdaden in dat land te onderzoeken en de daders te berechten.

De laatste twee Rwandese verdachten die gezocht werden, waren Ryandikayo en Charles Sikubwabo. Ze werden beiden verdacht van onder meer genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Ze vluchtten na de genocide naar Zaïre (de huidige Democratische Republiek Congo). Daar overleden ze vier jaar later.

Daarmee zijn alle verdachten die bij het Rwandatribunaal in beeld waren terecht. In de afgelopen vier jaar zijn twee voortvluchtige verdachten gearresteerd. Verder is vastgesteld dat vier andere verdachten inmiddels overleden zijn.

In 2010 nam het Internationaal Rest­mechanisme voor Straf­tribunalen (IRMCT) de taken van het Rwandatribunaal over. De organisatie zetelde in Den Haag en Arusha (Tanzania). Ook het Joegoslavië-tribunaal viel onder het IRMCT.

De laatste voortvluchtige die voor het Joegoslaviëtribunaal werd gezocht, is in 2011 opgepakt. Het werk van de aanklagers van die organisatie is nu “met succes ten einde gekomen”, zegt hoofdaanklager Serge Brammertz.

(NU)…[+]