advertentie
Nieuws Archief
Social media
LITOUWEN – Belarus claimt een aanval met drones uit buurland Litouwen te hebben afgeslagen. Dat meldt het Russische persbureau TASS op basis van de KGB, de veiligheidsdienst van Belarus. NAVO-lid Litouwen ontkent dat er een aanval heeft plaatsgevonden.
Veel details geeft Belarus niet, volgens het hoofd van de KGB om de veiligheid van zijn land niet in gevaar te brengen. Hij zegt alleen dat er gevechtsdrones vanaf Litouws grondgebied op Minsk en omgeving zijn afgestuurd. Wie daarvoor verantwoordelijk zou zijn, wordt in het TASS-bericht niet gemeld. Bewijs voor de aanval wordt daar evenmin genoemd.
Een woordvoeder van het Litouwse leger bezweert dat zijn land geen aanval heeft uitgevoerd of dat van plan is. Een aanval vanaf NAVO-grondgebied zou een flinke escalatie van het conflict zijn, aangezien Belarus nauwe banden heeft met Rusland.
Juist vandaag maakte de Belarussische leider Loekasjenko bekend dat Rusland “enkele tientallen” tactische kernwapens naar zijn land heeft verplaatst. Het is de eerste keer sinds de Sovjettijd dat Russische kernwapens naar het buitenland zijn overgebracht. Belarus en Rusland sloten vorig jaar een akkoord dat dat mogelijk maakt.
Loekasjenko waarschuwde dat zijn land en Rusland allerlei wapens kunnen inzetten als Belarus wordt aangevallen.
Volgens het Russische persbureau Ria noemde Loekasjenko de komst van de wapens een reactie op de agressieve houding van andere landen richting Belarus. Volgens hem zijn er 120 duizend Oekraïense troepen aan de grens met zijn land gestationeerd en voeren westerse landen wekelijks zo’n vijftig spionagevluchten uit langs de grens.
Ook werden aan Oekraïense zijde recent nieuwe wapens ingezet, ATACMS-langeafstandsraketten die de VS de afgelopen weken in het geheim aan het land leverde. Doelen op de door Rusland illegaal geannexeerde Krim werden onder vuur genomen. Het Kremlin noemde levering van dergelijke wapens die ook doelen diep in Rusland kunnen bereiken een escalatie.
In zijn toespraak tegen topfunctionarissen betichtte Loekasjenko de oppositie ervan een district in het westen van het land te willen overnemen, om daarna om NAVO-steun te vragen. Voor zover bekend leverde hij geen bewijs voor die beschuldigingen. De oppositie wordt al jaren hard aangepakt in het land en veel leiders zitten vast of zijn gevlucht.
Loekasjenko zei ondertussen ook dat het tijd wordt voor vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, omdat er een patstelling zou zijn ontstaan aan het front. De twee landen zouden moeten doorpraten op basis van de gesprekken die ze vlak na het begin van de oorlog in Turkije voerden. (NOS)…[+]