Media opgeroepen te helpen weg verder te plaveien voor Xi Jinpings initiatief

8 media

CHENGDU – Honderd managers van mediahuizen uit 50 landen en regio’s uit de hele wereld zijn sinds woensdag bijeen in Chengdu/ China,  om een week lang met 80 Chinese mediavertegenwoordigers van gedachten te wisselen over het verder uitdiepen van de Belt and Road (BRI) samenwerking. Vanuit het Caribisch gebied is Times of Suriname gevraagd mee te discussiëren over hoe het wederzijdse begrip voor het initiatief te vergroten, en om na te gaan hoe de people-to-people connectiviteit te verbeteren.

President Xi Jinpings Belt and Road Initiative, dat in 2013 werd gelanceerd, heeft zich in de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot het grootste en meest uitgebreide platform voor internationale samenwerking, waarbij 150 van de 195 landen in de wereld betrokken zijn. Het BRI streeft naar wereldwijde verbetering van infrastructuur, onbelemmerde handel, financiële integratie en nauwere banden tussen mensen.

Op de eerste dag van de bijeenkomst benadrukten de vijftig sprekers het belang van BRI als een vreedzaam middel om armoede wereldwijd te bestrijden. De Maleisische spreker Bunn Nagara beschreef BRI als de sleutel tot het beëindigen van ellende, door de verbetering van connectiviteit die handel stimuleert en banen creëert. Hij benadrukte dat China door zijn eigen succesvolle ontwikkeling in staat is deze kennis en ervaring met de rest van de wereld te delen.

Stephen Brawer uit Zweden bekritiseerde de westerse boycot van het BRI en riep de media op om samen te werken in een wereldwijd netwerk om deze boycot tegen te gaan. “Ondanks dat driekwart van de wereld  het initiatief heeft omarmd,  blijft een kleine groep vijandig vanwege enge belangen. Vandaar dat wij als media moeten samenkomen om een globaal netwerk op te zetten om deze boycot tegen te gaan!” Hij benadrukte dat, ondanks tegenwerking, het BRI in de afgelopen tien jaar significant is gegroeid en dat China vastberaden is dit initiatief verder te ontwikkelen.

De komende dagen zullen de mediaexperts in sessies bespreken of de samenwerking die China wil aangaan met de respectieve mediahuizen in overeenstemming is met journalistieke principes en ethische waarden. Op de eerste dag werd echter al duidelijk dat er sprake is van een boycot door de mainstreammedia, een kwestie die volgens de aanwezigen aangepakt moet worden om de objectiviteit als journalistieke norm te waarborgen…[+]