Mediahuizen maken zich ernstig zorgen om cyberaanvallen

5-Media-huizen-maken-zich

PARAMARIBO – Verschillende mediahuizen hebben gisteren tijdens een persconferentie hun bezorgdheid geuit over het feit dat berichten van diverse mediabedrijven steeds weer worden gerapporteerd en verwijderd op sociale media, met name Facebook. De mediahuizen beschouwen dit als een ernstige beperking van de vrije meningsuiting en kunnen niet aangeven wie achter deze acties zit. Volgens hen betreft het gewone berichten die massaal worden gerapporteerd.

De vrees bij de mediahuizen is dat burgers hun stem niet kunnen laten horen indien nodig, wanneer berichten van mediabedrijven massaal worden gerapporteerd. Daarnaast is vastgesteld dat het om georganiseerde aanvallen gaat, maar het is nog onbekend uit welke hoek deze afkomstig zijn en wat de motieven of doelen zijn. Duidelijk is wel dat er gepoogd wordt om betrouwbare informatie uit de samenleving te weren en de reputatie van de vrije pers te schaden.

Op de persconferentie werd benadrukt dat naast de persvrijheid ook het recht van het individu om zich te uiten in gevaar is. Het komt vaker voor dat ook pagina’s van ministers en andere prominente figuren door derden worden overgenomen. De mediahuizen geven aan niet te weten waar de aanvallen vandaan komen en wie erachter zitten.

“Er zijn heel wat fake accounts in Suriname”, zegt Nita Ramcharan van Starnieuws. Zij stelt verder dat de overheid hierin kan ingrijpen, aangezien politici ook last hebben van deze cyberaanvallen. Gezien de komende verkiezingen is de verwachting dat de aanvallen op de media alleen maar erger zullen worden als er niets tegen wordt gedaan. Volgens de mediahuizen zijn er al pogingen ondernomen om de publieke opinie ten opzichte van bepaalde prominenten, politici, politieke partijen, bedrijven of nieuwskanalen negatief te beïnvloeden. De sprekers hebben benadrukt dat dit een nationale zaak is. Tijdens de persconferentie is de regering opgeroepen om dit fenomeen te helpen bestrijden. Daarnaast wordt de samenleving aangemoedigd om suggesties aan te dragen voor het oplossen van het probleem. Ondertussen werkt de groep getroffen mediahuizen zelf ook aan oplossingen.

Vishmohanie Thomas, hoofdredacteur van Suriname Herald, gaf aan dat Facebook in november vorig jaar een restrictie had opgelegd aan Suriname Herald, waarbij werd gesteld dat de regels waren overtreden. Na overleg met Meta, het moederbedrijf van Facebook, werd aangegeven dat de meeste meldingen vanuit Suriname komen en dat het platform om privacyredenen niet kan onthullen wie achter deze accounts zit.

Ramcharan vertelt dat er recentelijk een verbod is opgelegd aan de Facebookpagina van Starnieuws, waardoor zij voorlopig niet live kunnen uitzenden. Ook heeft zij een melding ontvangen dat de Facebookpagina mogelijk verwijderd kan worden. Samuel Blankendaal van de ABC-nieuwsdienst vertelt dat er ook pogingen zijn gedaan om de gmail-adressen van ABC over te nemen, maar dat dit niet is gelukt omdat het mediahuis tijdig heeft ingegrepen. Ook was de Facebookpagina van dit mediabedrijf gehackt. De vertegenwoordigers van de verschillende mediahuizen doen een beroep op de samenleving om naar de websites van de nieuwssites te gaan, aangezien je daar bijna zeker weet dat de informatie waarheidsgetrouw is…[+]