Meerderheid Nederlanders wil dat kabinet minder aandacht geeft aan buitenland: ‘Problemen eigen land gaan voor’
DEN HAAG – De meerderheid van de Nederlanders wil dat het kabinet zich meer richt op problemen in eigen land, en minder op het buitenland. Volgens 63% van de bevraagde landgenoten is de balans tussen aandacht voor het binnen- en buitenland zoek. Wel klinkt er in vergelijking met eerdere onderzoeken meer begrip voor hogere uitgaven aan defensie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag verschijnt. Aan de kritiek liggen drie redenen ten grondslag, meldt het SCP. “In de eerste plaats vinden veel Nederlanders dat er de afgelopen jaren te weinig aandacht was voor het oplossen van binnenlandse problemen, zoals het tekort aan woningen, asielopvang en de hoge prijzen voor energie en boodschappen”, concluderen onderzoekers.
“In de tweede plaats hebben veel mensen het idee dat Nederland internationaal gezien meer doet dan andere landen, bijvoorbeeld op het gebied van asiel en klimaat.” Ze vinden Nederland ‘het braafste jongetje van de klas’. “In de derde plaats zijn er mensen die het buitenland zien als oorzaak van problemen in ons land. Zo vinden sommigen dat Europese stikstofregels zorgen voor problemen voor Nederlandse boeren en het oplossen van het woningtekort bemoeilijken.” Ondanks die kritiek is een meerderheid van de Nederlanders zeker niet tegen internationale samenwerking. Uit cijfers van SCP-onderzoekers blijkt dat er wel een breed gedeeld besef is dat ons land vanwege de kleine defensiemacht en de open economie moet samenwerken met andere landen. Een ruime meerderheid steunt het Nederlandse EU-lidmaatschap (70%) en het draagvlak voor een ‘Nexit’ is klein (10%). Maar over hoe die internationale samenwerking in de praktijk vorm krijgt, zijn bevraagden volgens het SCP dus minder positief.
De conclusie dat er volgens een meerderheid meer aandacht moet zijn voor problemen in eigen land is overigens niet nieuw. Het SCP onderzocht dit eerder en ook in 2011 en 2018 was dat de conclusie. “Op één punt zien we wel een duidelijke verandering in de publieke opinie en dat is op het gebied van internationale veiligheid”, melden onderzoekers. “In 2011 waren hierover nauwelijks zorgen en wilden mensen vooral dat er bezuinigd werd op defensie. Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in 2022 is dit anders. Het aandeel mensen dat minder geld wil uitgeven aan militaire missies is gedaald.” In vergelijking met 2019 zien meer mensen defensiesamenwerking als belangrijk thema voor de EU. “Daarbij vindt een ruime meerderheid (69%) dat Nederland evenveel moet bijdragen aan defensie en veiligheid als andere Europese landen. Anders dan bij asiel en klimaat, hebben Nederlanders op dit thema niet het idee dat Nederland voorop loopt.” (De Telegraaf)
Fototekst: Het Nederlands cabinet. (ANP/HH)