‘Men neemt ons onderwijs niet serieus’

6 Men neemt ons onderwijs niet

PARAMARIBO – “Men neemt ons onderwijs niet serieus. Er worden steeds weer veranderingen doorgevoerd zonder dat men kijkt naar de effecten ervan’,  zeggen enkele bezorgde schoolleiders en leerkrachten in gesprek met de krant. De schoolleiders vragen zich af waarom de veranderingen niet gefaseerd plaatsvinden, en waarom er bijvoorbeeld geen pilotprojecten worden gedraaid.

Volgens een bezorgde leerkracht is het toevoersysteem afgeschaft, waardoor ouders ook dit jaar moesten bivakkeren voor de Mulo-scholen. De leerkracht vertelt verder dat enkele weken geleden ouders al moesten bivakkeren voor de lagere scholen om een plek te bemachtigen op de kleuterschool. Schoolleiders vragen zich af waarom het besluit om toevoerscholen af te schaffen is genomen, omdat dit ervoor zorgde dat ouders verzekerd waren van een plek voor hun kind op een Mulo-school in de omgeving, en dus de avond voor de inschrijving niet voor de school hoefden door te brengen.

Een bezorgde moeder vertelt dat haar zoon leerjaar 10 opnieuw moet doen omdat hij een 5 heeft behaald voor het vak Mens en Maatschappij. Volgens haar is ze naar de inspectie gegaan, die haar vertelde dat haar zoon minimaal een 6 moet halen om naar leerjaar 11 te gaan. Ze vraagt zich af waarom haar zoon nu een heel schooljaar opnieuw moet doen, en waarom dit niet eerder met de ouders is gecommuniceerd, vooral gezien de nieuwe vakken die nu meetellen.

Het ministerie wil volgens enkele bronnen de leerlingen die geen plek hebben gevonden, maar wel geregistreerd zijn op de Mulo-scholen, onderbrengen op de LBO-scholen, die niet gewild zijn bij de ouders. Ze willen dit doen onder de noemer van een dependancesysteem. Schoolleiders houden ook plaatsen bezet voor leerlingen die her hebben gekregen voor hun AVO-toets (2, 3 en 4 september)…[+]