Mensenrechtenvoorvechter Stanley Rensch gecremeerd
PARAMARIBO – Stanley Rensch, mensenrechtenactivist, overleed zondag op 84-jarige leeftijd. Hij werd gisteren gecremeerd in het crematorium van Gerhardina aan de Dr. Sophie Redmondstraat.
Rensch werd geboren op 18 april 1940 in Ganzee, een dorp in het binnenland van Oost-Suriname, en was van Saramaccaanse afkomst. In de jaren 80 en 90 bracht hij mensenrechtenschendingen aan het licht, vooral tijdens de binnenlandse oorlog in Suriname.
Na zijn verhuizing naar Nederland in 1960 keerde hij in 1973 terug naar Suriname, waar hij werkte op het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Na de staatsgreep van 1980 distantieerde hij zich van het militaire regime en werd actief op het gebied van mensenrechten. Zo richtte hij het bureau Moiwana 86 op, na de moorden op marrons in Moiwana.
Vanwege bedreigingen verhuisde zijn gezin in 1987 naar Nederland, maar Rensch zelf bleef in Suriname. In 1989 overleefde hij een aanslag en werd ten onrechte beschuldigd van een aanval op een legerpost. Om arrestatie te voorkomen, dook hij een aantal dagen onder en week daarna uit naar Nederland. Na het vredesakkoord van Kourou keerde hij terug naar Suriname en bleef zich inzetten voor mensenrechten en sociale projecten, zoals het toeristenoord Danpaati.