Nationaal Drugs Master Plan wordt uitgewerkt
PARAMARIBO – De Nationale Anti-drugs Raad (NAR), die valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, heeft een stakeholder workshop georganiseerd voor het voorbereiden van het Nationaal Drugs Master Plan (NDMP). Dit plan, dat elke vijf jaar wordt herzien, dient als leidraad voor de aanpak van het drugsprobleem in Suriname, zowel de drugscriminaliteit als het -misbruik.
Het doel van deze workshop was om stakeholders die te maken hebben met een of ander aspect van het drugsprobleem bij elkaar te brengen, zodat zij hun kennis, inzichten, ideeën en visie kunnen delen. De input van de stakeholders wordt meegenomen door de NAR om over te gaan tot het reviseren van het NDMP voor Suriname, dat moet voldoen aan internationale standaarden. Er wordt eraan gewerkt om het NDMP al voor eind dit jaar rond te hebben.
De workshop heeft plaatsgevonden op donderdag 28 november 2024 in het Lallarookhgebouw. President Chandrikapersad Santokhi gaf in zijn openingstoespraak aan dat de drugsproblematiek als een gezondheidskwestie benaderd moet worden in plaats van als een strafrechtelijk probleem. Hij riep op tot een aanpak, die zich richt op het verminderen van het gebruik van drugs, het tegengaan van de vraag, en het bieden van hulp aan mensen die worstelen met verslaving. Verder benadrukte het staatshoofd dat het drugsprobleem integraal en multidisciplinair moet worden aangepakt. Er moet een sterke structuur komen, die het liefst dichtbij of door de president strak aangestuurd wordt.
NAR-directeur operationele diensten Bieswadath Somai zegt dat drugscriminaliteit en -misbruik een ingrijpend negatieve impact hebben op de samenleving. Zowel in Suriname als in andere landen wordt dit probleem gezien als een serieuze dreiging voor het welzijn van de natie en een belemmering voor de sociaal-economische ontwikkeling. “Met het oog op een structurele aanpak van dit probleem, is een nationaal beleid en aanpak essentieel. Daarbij moeten de internationale verdragsverplichtingen van Suriname en samenwerking met andere landen en internationale organisaties als uitgangspunt dienen”, aldus directeur Somai.
Daarnaast moet het beleid zich ook richten op het ontmoedigen van deelname aan drugsgerelateerde criminaliteit naast het terugdringen van de drugscriminaliteit. De directeur operationele diensten gaf verder te kennen dat de NAR door de regering belast is met het voorbereiden van het NDMP. Dit plan dient verder te worden uitgewerkt in nationale actieplannen voor een geїntegreerde aanpak op de verschillende niveau’s, met de juiste strategieёn en beschikbare middelen. Dit omdat de aanpak van het drugsprobleem alle facetten van de samenleving raakt. Tenslotte haalde directeur Somai thema’s aan die van belang zijn om de aandacht op te vestigen bij het formuleren van het NDMP.