Nederlandse overheid komt begin januari met plan om burgers te beschermen tegen internationale dreigingen
PARAMARIBO – Sinds oktober roept de Nederlandse Rijksoverheid haar burgers op zich voor te bereiden op mogelijke dreigingen door cyberaanvallen, spionage en sabotage. “De veiligheid en vrijheid in Nederland zijn lang niet zo kwetsbaar geweest. Spanningen tussen landen zijn toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne. De kans dat er een grootschalig incident komt, is groot. Dat kan heftige gevolgen hebben. Door samen goed voorbereid te zijn, kan
Nederland de gevolgen beter aan.”
Volgens de Nederlandse overheid kunnen verschillende situaties in de wereld ervoor zorgen, dat ook Nederland betrokken kan raken bij een gewapend conflict. Bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Dat gebeurt als een van de NAVO-landen wordt aangevallen. De NAVO-afspraak is dat alle leden dan militaire steun bieden. Daarom investeert de Nederlandse Defensie bijvoorbeeld extra in gevechtsmateriaal en personeel voor de krijgsmacht.
De Nederlandse overheid heeft ondertussen maatregelen genomen om het land te beschermen. Maar er moet ook beleid komen om weerbaarder te zijn bij een militair conflict. “Begin 2025 moet duidelijk zijn wat er nodig is en hoe de overheid dat moet organiseren.”
Van de burgers wordt in ieder nu al verwacht zich weerbaar op te stellen en voorbereid te zijn op onverwachte (nood)situaties. Bijvoorbeeld weten wat te doen bij een evacuatie, langdurige stroomuitval, vervuild drinkwater of lege schappen in de supermarkt. Er zijn een aantal tips om zelf zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Volgens de Nederlandse overheid zijn er al regelmatig incidenten die de veiligheid bedreigen. “Denk aan de cyberaanvallen op Nederlandse zorginstellingen. Ook gebeuren er dingen die duiden op spionage en op voorbereidingen van sabotage van belangrijke Nederlandse voorzieningen. De AIVD en MIVD zien bijvoorbeeld dat Rusland internetkabels, gasleidingen en windmolenparken in de Noordzee stiekem in kaart brengt. En dat Chinese malware actief was op een computernetwerk van Defensie. Dat worden ook wel ‘hybride dreigingen’ genoemd. Ook wordt er desinformatie verspreid om mensen tegen elkaar op te zetten. Zo komt onze democratie onder druk te staan.”