Nederlandse regering stopt subsidieregeling voor duurzaamheid in Caribisch gebied
DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet-Schoof heeft besloten een eerder aangekondigde subsidieregeling stop te zetten. De regeling had als doel de duurzame economische capaciteit van de Caribische delen van het Koninkrijk te versterken, zo meldt Bon Dia Aruba. De staatssecretaris belast met Koninkrijksrelaties, Zsolt Szabo (PVV) heeft dat bekendgemaakt.
“Op 25 juni heeft de voormalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Alexandra van Huffelen (D66) red.), de Kamer gesproken over de start van een openbaar consult met betrekking tot de subsidieregeling voor het verbeteren van de duurzame economische capaciteit van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Het kabinet heeft besloten om niet met de subsidieregeling door te gaan”, aldus Szabo. Hoewel er geen specifieke redenen voor het besluit zijn gegeven, wees Szabo op een alternatieve strategie. “In plaats daarvan heeft het kabinet besloten drie specifieke projecten in de Caribische delen van het Koninkrijk te financieren, met een totaal van tachtig miljoen euro.
De projecten zijn de bouw van de nieuwe haven op Saba, de verbetering van de voedselveiligheid op Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius en de verbetering van de infrastructuur van Cayanan.” Wat de staatssecretaris echter niet vermeldde is dat de tachtig miljoen euro het resultaat is van wijzigingen in de begroting. Het vorige kabinet had 130 miljoen euro toegewezen aan het Nationaal Groenfonds voor duurzame economische ontwikkeling op de Caribische eilanden. Het kabinet-Schoof heeft het bedrag opnieuw herzien en tachtig miljoen euro gereserveerd voor de grootste drie projecten. (Nu.cw)…[+]
Foto: Staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering Zsolt Szabo. (rijksoverheid.nl)