Nimos benadrukt op Wereld Milieu dag gevaar plastic afval
Elke daad die wordt ondernomen om het milieu te beschermen, hoe groot of klein, draagt bij aan het internationale maar in het bijzonder ons nationaal streven om steeds bewuster te worden van de waarde die het milieu heeft voor ons, onze kinderen, toekomstige generaties en de totale biologische diversiteit. Het is om dit bewustzijn te verbeteren dat sinds 1974 Wereld Milieu dag is ingesteld door de Verenigde Naties, als wereldgemeenschap waar u een wezenlijk onderdeel van bent. De instelling van Wereld Milieu dag kwam 2 jaar later nadat op 5 juni 1972 de eerste grote internationale milieuconferentie in Stockholm (Zweden) begon en daar het United Nations Environment Program (UNEP) werd ingesteld.
Om het proces van bewustwording een uniforme en saamhorig karakter te geven is ook dit jaar gekozen voor een aspect, dat wereldwijd een ernstige bedreiging vormt voor het milieu, en alles wat op aarde leeft. ‘Beat plastic pollution!’ ( overwin plastic vervuiling) is het thema van dit jaar en omdat wij, zeker in Suriname overbekend zijn met de schade die plastic aanricht aan ons milieu, wordt hieraan toegevoegd ‘if you can’t reuse it, refuse it!’ ( als je het niet kan hergebruiken, weiger het). Plastic dat in het milieu terecht komt is niet alleen een last maar een gevaar voor de volksgezondheid. Het verdwijnt vrijwel nooit meer. Als het door natuurlijke processen wordt afgebroken, komen daarbij schadelijke stoffen vrij die de oorzaak zijn en /of bijdragen aan verschillende ziektebeelden.
In de oceanen komen 5.25.000.000.000 (5.25 miljard) stukjes plastic voor, wat nog maar een klein deel is van hoeveel er in deze watergebieden voorkomen. Plastic vervuiling is geen ver van onze bed aangelegenheid. De Surinaamse industrie gebruikt per jaar 150.000.000 (honderdvijftig miljoen) PET flessen, waarvan het grootste deel lokaal wordt gemaakt met ingevoerde grondstof en de rest wordt geïmporteerd. 96 % van het totaal belandt rechtstreeks in ons het milieu. Maar 4% wordt gerecycled voor hergebruik.
Als nationaal milieu instituut wil het Nimoa u niet alleen oproepen om elke dag bewuster te worden van het gevaar van plastic afval, maar u aansporen om op Wereld Milieu dag een extra daad te verrichten om ook anderen bewust te maken. Het milieu instituut, dat dit jaar 20 jaar bestaat heeft dan ook besloten het gebruik van plastic zoveel als mogelijk te verbannen uit haar dagelijkse activiteiten en projecten. Een manier om het bewustzijn te demonstreren is, om in plaats van elke keer weer plasticverpakking te accepteren, u gebruik kunt maken van een katoenen -, jute – of permanente boodschappen tas…[+]