Onderzoek naar geboorteplek Columbus

SPANJE – Zaterdag wordt er een eeuwenoud mysterie rond Christoffel Columbus opgelost. Want waar is de beroemdste ontdekkingsreiziger ooit precies geboren? Wetenschappers in Spanje zeggen na jarenlang DNA-onderzoek het antwoord te weten. De wetenschappers bouwen de spanning op. Zo lichtten ze eerder deze week al een tipje van de Columbus-sluier op. Dat ging over de lichaamsresten van de ontdekkingsreiziger. Er wordt al lange tijd aangenomen dat die in een tombe in een kathedraal in het Spaanse Sevilla liggen.

In 2003 kregen historici Marcial Castro en José Antonio Lorente toestemming om de tombe te openen. Ze vonden er meerdere stukken bot waarop ze DNA-onderzoek konden doen. Dat duurde in totaal twintig jaar omdat ze op nieuwe en nauwkeurigere technieken wilden wachten. Het leverde onlangs nieuwe onderzoeksresultaten op. Daarmee kunnen de historici deze week met “absolute betrouwbaarheid” bevestigen dat de stoffelijke resten daadwerkelijk van Columbus zijn. Ook zeggen ze dat ze nu antwoord kunnen geven op een nog belangrijkere vraag.

Want waar is Christoffel Columbus precies geboren? Er zijn aanwijzingen dat het om de Italiaanse stad Genua gaat. Maar daar is nog volop discussie over. Zo zou hij ook Zweedse, Noorse of Griekse roots kunnen hebben. Andere onderzoekers denken weer dat hij uit Schotland, Frankrijk of uit een regio in Spanje komt. Het antwoord op die vraagt komt volgens de onderzoekers zaterdagavond. Zij onthullen dan in een speciaal Spaans tv-programma de herkomst van Columbus. “Ben je klaar om een van de grote raadsels van de geschiedenis te ontdekken?” kopt de zender RTVE bij een aankondiging van het programma.

Columbus wordt gezien als een van de belangrijkste ontdekkingsreiziger uit onze geschiedenis. Vijf eeuwen geleden voer hij met steun van het Spaanse koningshuis de wereld over op zoek naar nieuwe plekken. Hij wilde daarbij Indië bereiken voor de handel in specerijen. Op 12 oktober 1492 denkt hij het gebied te hebben bereikt. Maar het is niet Indië waar hij voet aan wal zet, maar een van de eilanden in de Bahama’s. Hij doopt het eiland tot San Salvador en blijft tot zijn dood volhouden dat het Indië is waar hij en zijn bemanning arriveerden. Maar met de wetenschap van nu wordt hij gezien als de ontdekker van Amerika.

Al is niet iedereen zo blij met die eretitel. Zo maakten Columbus en zijn bemanning de inheemse mensen die ze tegenkwamen tijdens de reizen tot slaaf. Voor die kant van de geschiedenis vragen historici en activisten de laatste jaren meer aandacht. (NU.nl)…[+]