Paus zou denigrerende taal hebben gebruikt over homoseksuelen tijdens ontmoeting bisschoppen

ROME – De paus heeft een denigrerende term gebruikt toen hij sprak over homoseksuele mensen. Hij deed dit in een besloten ontmoeting met Italiaanse bisschoppen, waar hij ook herhaalde dat homoseksuele personen geen priesters zouden moeten worden. Dat melden Italiaanse media.

De paus zou hebben gezegd dat kerkelijke opleidingen voor priesters – seminaries – nu al te vol zitten met “frociaggine”, een Italiaanse term die grofweg te vertalen valt als “nichtenbende” of “flikkers”. De Italiaanse krant La Repubblica baseerde het verhaal op diverse niet genoemde bronnen; Corriere della Sera zei dat enkele niet met naam genoemde bisschoppen de bron waren.

Zij suggereerden ook dat de paus, als Argentijn, zich er wellicht niet van bewust was dat de term die hij gebruikte beledigend is. Het Vaticaan zelf heeft vooralsnog niet gereageerd op de kwestie. Het incident zou op 20 mei hebben plaatsgevonden. Toen opende de Italiaanse conferentie van bisschoppen een vierdaags samenkomen, met een besloten ontmoeting met het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk.

De 87-jarige paus Franciscus stond tot dusver juist bekend om een wat ruimhartigere houding ten opzichte van de lhbti-gemeenschap dan zijn voorgangers. Toen hij net paus was geworden, zei hij bijvoorbeeld: “Als een persoon homoseksueel is, op zoek naar God is en een goede wil heeft, wie ben ik dan om te oordelen?” En afgelopen jaar stond hij het priesters toe om ook homoseksuele koppels te kunnen inzegenen – mits dat geen deel is van een kerkdienst of ritueel, zoals een huwelijk. Vanuit conservatieve hoek kreeg hij daarop veel kritiek.

Tegelijkertijd heeft hij eerder over homoseksuele mensen vergelijkbare zaken gezegd als nu, hoewel zonder het scheldwoord. In 2018 zei hij tegen Italiaanse bisschoppen dat ze kandidaat-priesters die zich melden voor het seminarie goed moeten natrekken, en dat ze vermoedelijke homoseksuele mensen moeten weigeren.

In een document uit 2005, dat vrijgegeven was door de voorganger van Francis, wijlen Benedict XVI, zei het Vaticaan dat mensen die duidelijk hun “homoseksuele neigingen” overwonnen hadden, toegelaten konden worden voor ten minste drie jaar. In het document stond dat praktiserende homoseksuele mensen en mensen met “diepgewortelde” homoseksuele neigingen geweerd moesten worden, evenals zij die “de zogenoemde homocultuur steunen”. (AD)…[+]