Politiek analist sleept Suriname voor CCJ

ramsamoodj

PARAMARIBO – Trinidad en Tobago politiek analist Derek Ramsamooj heeft een rechtszaak aangespannen tegen Suriname bij het Caribisch Hof van Justitie (CCJ) naar aanleiding van zijn detentie in ons land in 2020.

Eerder deze maand hadden advocaten die de regionale politieke analist en opiniepeiler vertegenwoordigen, een brief geschreven aan het secretariaat van de Caribische Gemeenschap (Caricom), waarin zij aangeven dat hun cliënt van plan is het gedrag van de Staat Suriname “zowel regionaal als internationaal indien nodig” aan te vechten na zijn detentie.

De in Trinidad gevestigde CCJ heeft bevestigd dat Ramsamooj de zaak tegen “de Staat Suriname” heeft aangespannen en heeft inmiddels een zaaknummer gekregen.

In de brief van 15 mei  aan het in Guyana gevestigde Caricom-secretariaat en een kopie aan de procureur-generaal in Suriname en het in Barbados gevestigde Office of Trade Negotiations schreef het advocatenkantoor Justin Phelps over “de politiek gecontroleerde vervolging” van zijn cliënt in Suriname “die ernstige schendingen van het internationaal recht met zich meebracht”.

In de brief, waarvan een kopie was verkregen door de Caribbean Media Corporation, werd opgemerkt dat het vertrek van Ramsamooj uit Suriname na een werkbezoek begin 2020 werd uitgesteld vanwege de COVID-19-pandemie en dat hij twee dagen voordat hij naar verwachting Suriname zou verlaten, in zijn hotel werd vastgehouden en te horen kreeg dat hij als getuige op een “no-fly”-lijst was geplaatst in verband met fraude die zou zijn gepleegd “door de vorige regering”.

De advocaten zeiden dat hun cliënt, die al meer dan 25 jaar politieke partijen in de hele regio adviseert, “werd ondervraagd over het werk dat hij voor de vorige regering had gedaan” en “daarna 18 dagen zonder toegang tot een rechtbank of raadsman werd vastgehouden, en nog eens 57 dagen zonder aanklacht nadat toegang tot een raadsman was toegestaan. Hem is een raadsman, een goede medische behandeling, toegang tot de rechtbanken en een eerlijk en onpartijdig gerechtelijk tribunaal ontzegd. Hij werd gedwongen zijn handtekening te zetten op documenten in de Nederlandse taal (die hij niet verstaat), werd onderworpen aan langdurige detentie zonder voor een rechtbank te worden gebracht of in staat van beschuldiging te worden gesteld, werd vastgehouden onder omstandigheden die zelfs ongeschikt waren voor dieren en onderworpen aan langdurige ondervragingen zonder de verstrekking van elementaire menselijke voorzieningen zoals voedsel, medicijnen en slaap.”

 

Foto: Derek Ramsamooj…[+]