Politieke chaos in Zuid-Korea is een dreun voor de economie

SEOUL  –  De economie van Zuid-Korea is in het laatste kwartaal amper gegroeid. Volgens de Zuid-Koreaanse centrale bank komt dat door de politieke chaos in het land. Het Aziatische land groeide alsnog, maar eindigt het jaar op onrustige wijze. Volgens de centrale bank van Zuid-Korea groeide de economie van het land afgelopen kwartaal met slechts 0,1 procent. Dat is bijzonder zwak, en daarmee is de groei van de derde economie van Azië in 2024 beneden verwachting. Het land noteert nog wel een plusje, doordat de economie over het hele jaar met 2 procent groeide.

De aanhoudende politieke chaos in het land is de boosdoener, zeggen marktkenners tegen persbureau ANP. Die chaos geeft het consumentenvertrouwen een dreun. Daardoor durven Koreanen minder geld uit te geven, ook in hun eigen land. Daarnaast stijgt de werkloosheid, die kort geleden het hoogste niveau bereikte sinds 2021. Zuid-Korea is erg afhankelijk van de export. Dat komt mede door bedrijven zoals elektronicamerk Samsung en automerken Kia en Hyundai.

De regering maakt zich daarom zorgen over mogelijke importtarieven die de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren. De verkoop aan de Verenigde Staten zou daardoor een deuk kunnen oplopen. De Zuid-Koreaanse regering maakte donderdag ook een steunpakket van $250 miljard (zo’n €240 miljard) bekend voor de export. Hyundai waarschuwde donderdag al voor een tragere groei voor komend jaar vanwege alle politieke onrust en de dreiging van de importtarieven, schrijft persbureau Bloomberg. Het bedrijf streeft ernaar dit jaar 4,17 miljoen auto’s te verkopen. Dat is maar 0,1 procent meer dan afgelopen jaar. Daarnaast verwacht Hyundai een bescheiden omzetgroei van 3 tot 4 procent, tegen een flink grotere groei van 7,7 procent afgelopen jaar. Het merk had in het laatste kwartaal van vorig jaar te maken met tegenvallende cijfers. De winst daalde met 17 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks die daling behaalde Hyundai wel een recordjaaromzet.

Onlangs werd de geschorste Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol gearresteerd. Hij verraste begin december door de noodtoestand uit te roepen in het land. De oppositie in het parlement veroordeelde de extreme maatregel direct en stemde er diezelfde dag nog tegen. Daardoor eindigde Yoon de staat van beleg slechts een paar uur later. De geschorste president zit momenteel in voorarrest, maar heeft nog veel aanhangers. Vorig weekend verlengde de rechtbank zijn voorarrest. Dat was reden voor Yoons aanhangers om de rechtbank te bestormen. Daarmee lijkt de politieke chaos in het land dus nog niet voorbij. (NU/ANP)