Populatiegrootte wilde dieren met driekwart afgenomen sinds 1970

PATAGONIË  –  Sinds 1970 is de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen. Dat blijkt uit het Living Planet Report 2024, een tweejaarlijks uitgebreid onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WWF) naar de wereldwijde biodiversiteit en de gezondheid van de natuur, dat vrijdag werd gepubliceerd.

De natuur verdwijnt in recordtempo, concludeert het WWF-onderzoek. Tussen 1970 en 2020 is de omvang van populaties in het wild gemiddeld met 73 procent afgenomen. Dat is gebaseerd op bijna 35 duizend populatietrends van 5.495 soorten amfibieën, vogels, vissen, zoogdieren en reptielen. Regionaal gezien deden de grootste verliezen zich voor in Latijns-Amerika en de Caraïben (-95 procent). Zoetwatersoorten kenden de sterkste afname, met maar liefst 85 procent.

“Het is schokkend dat de wereld blijvend zal veranderen als wereldleiders niet snel handelen”, zegt Ravic Nijbroek, hoofd van het wetenschappelijk team van WWF-Nederland, in een persbericht. “Het Living Planet Report laat duidelijk zien dat we dichtbij onomkeerbare veranderingen komen. Als we deze kantelpunten voorbijgaan, zullen onze voedsel- en energiesystemen volledig verstoord raken, en is er geen weg meer terug.”

Het is nog niet te laat om onze levende planeet te redden, maar daarvoor zijn wel ingrijpende veranderingen nodig, waarschuwt het WWF. Naast veel grotere inspanningen om de natuur te behouden en te herstellen, moeten we ook de oorzaken van de vernietiging aanpakken door onze voedsel-, energie- en financiële systemen drastisch te hervormen.

Het WWF roept landen op om ambitieuze natuur- en klimaatplannen op te stellen en uit te voeren. (De  Telegraaf/ ANP/Mauritius Images)