Recordaantal explosies bij woningen, slachtoffers belanden vaak op straat
NEDERLAND – “Ik hoorde een enorme knal en schrok me rot”, zegt Rose (niet haar echte naam). Ze raakte in augustus haar huis kwijt nadat de burgemeester in haar woonplaats dat had gesloten na twee aanslagen met explosieven. Burgemeesters kunnen sinds vorig jaar makkelijker zo’n besluit tot sluiting nemen. Vaak belanden mensen hierdoor op straat en hulp blijft uit. In 2024 steeg het aantal aanslagen met explosieven op woningen naar 771. Dat is een toename van bijna 30 procent vergeleken met 2023, meldt de politie. In totaal waren er tot midden december 1234 incidenten met explosieven. Ook dat is een nieuw record. De regio Rotterdam voert net als vorig jaar de ranglijst aan (232 incidenten).
De Rotterdamse ombudsvrouw Marianne van den Anker riep in december burgemeesters ertoe op zorgvuldiger om te gaan met het sluiten van een woning na een explosie. Tot en met augustus vorig jaar gebeurde dat 28 keer.
“Mijn leven is eigenlijk verwoest,” zegt Rose. Het vermoeden bestaat dat de aanslagen met explosieven te maken hebben met een conflict in het criminele circuit waar iemand uit de familie mee te maken heeft. “Ik leef in een nachtmerrie en krijg geen hulp.” Na een tweede aanslag startte de politie een onderzoek. Haar telefoon werd in beslag genomen en ze kreeg 30 minuten de tijd om haar spullen te pakken. Een woningcorporatie mag na een sluiting op last van de burgemeester, zonder toetsing van de rechter het huurcontract ontbinden. Dit gebeurt volgens advocaat Angelique Bhagwandin geregeld. (NOS/Foto: ANP)