Rem op verhuurplatform Airbnb door zwakte VS

Rem op verhuurplatform Airbnb door zwakte VS

NEW YORK – verhuurplatform Airbnb heeft een moeizaam kwartaal achter de rug. Daarnaast waarschuwde het Amerikaanse techbedrijf voor terughoudendheid bij klanten in de Verenigde Staten (VS) om in accommodaties te stappen. Op de beurs in New York maakte Airbnb vanwege de verwachte mindere tijden een harde schuiver.

 

Airbnb kreeg bepaald de handen niet op elkaar met de prestaties over het tweede kwartaal. Vooral met de verdiensten stelde het Amerikaanse bedrijf teleur De geboekte winst per aandeel van $0,86 kwam ruim onder de consenus van analisten uit. Het verhuurplatform deed het beter met de omzet die 10.6 procent omhoog ging naar USD 2,8 miljard. Dat was in lijn met de verwachting.

 

In het lopende kwartaal ziet Airbnb minder zonnige tijden. Het platform dat wereldwijd vakantiehuizen aanbiedt, waarschuwt dat er bij Amerikaanse klanten minder animo is om boekingen voor accommodaties te doen. De verminderde vraag vanuit de VS hangt mogelijk samen met de recente gesignaleerde afkoeling op de Amerikaanse banenmarkt die lange tijd juist zeer voorspoedig verliep. In juli kwamen er slechts 114 duizend nieuwe banen bij, terwijl in de maanden ervoor de banengroei nog een stuk hoger lag. De werkloosheid liep ook verder op naar 4,3 procent van de beroepsbevolking

 

Topman en medeoprichter Brian Chesky gaf ook aan dat er flink is gesneden in het aanbod bij Airbnb. Er zijn volgens hem 200 duizend verhuurlocaties van het platform verwijderd. Deze accommodaties voldoen niet aan de verwachtingen van klanten. Op Wall Street zochten beleggers in AirBnb woensdag massaal de uitgang na de bittere prognose. Het aandeel dook maar liefst 14 procent omlaag maar USD 112,4, het laagste niveau in ruim een jaar. Per saldo is de koers van Airbnb al meer dan 15 procent geduikeld.

 

In 2020 maakte AirBnb nog een stralend debuut in de VS. Het aandeel dat een introductieprijs van USD 68 kreeg, liep op de eerste dag van de handel hard naar USD 146. De waardering liep daarbij op naar meer dan USD 100 miljard, goed voor de grootste beursgang in dat jaar. Inmiddels is de beurswaarde fors weggezakt tot net boven de USD 72 miljard. (De Telegraaf)…[+]