“Samenleving kan niet verder met dit soort gedrag”
PARAMARIBO – Er worden verkeerde prioriteiten gesteld in De Nationale Assemblee. Tot deze conclusie komt parlementariër Carl Breeveld (DOE) die de haast niet begrijpt die er wordt gemaakt met het willen afhandelen van de wijziging van de Terugroepwet. De Anticorruptiewet moet volgens hem nu prioriteit genieten, omdat er een aantal onopgeloste zaken zijn die vergeten worden.
Wat ik weet, is dat de samenleving dit niet meer accepteert, omdat de samenleving niet verder kan met dit soort gedrag. Dat geluid in de samenleving gaat steeds luider worden en we kunnen liever die kant op gaan om nog wat geloofwaardigheid te winnen”, zegt Breeveld over de wijziging van de Terugroepwet.
“Deze Terugroepwet is voor mij wel van het allergrootste belang. Deze wet brengt rommel in het parlement en rommel in de samenleving”, vindt Andre Misiekaba (NDP). Hij is voorzitter van de commissie van rapporteurs van het initiatiefvoorstel om de Terugroepwet te wijzigen.
“Dit is niet het moment”, zegt Breeveld. Hij ziet raakvlakken met de wijze waarop de Amnestiewet in 2012 werd gewijzigd. Er worden ingrepen gepleegd in wetten die direct betrekking hebben op processen die lopen in de rechtszaal. Breeveld zegt versteld te staan van de haast die er gezet wordt achter de wijziging van de Terugroepwet. “Waarom niet dezelfde voortvarendheid om corruptie te bestrijden?”, vraagt hij. Hij verwijst naar het verslag van de Centrale Landsaccountants Dienst (CLAD) waarin er melding wordt gemaakt van SRD 39 miljoen dat is uitgegeven aan de organisatie van Carifesta in Suriname drie jaar geleden. Dit terwijl er SRD 19 miljoen was begroot. “Mensen lopen nog vrij rond en de regering komt niet in actie. We laten het rustig liggen en dat kan niet”, vindt Breeveld…[+]