Samenwerking binnen landbouwsector noodzakelijk vanwege strengere EU-exportvoorwaarden

PARAMARIBO-Op uitnodiging van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname (VEAPS) zijn belanghebbenden binnen de landbouwsector bijeengekomen in het Lallarookh gebouw, voor deelname aan een paneldiscussie met betrekking tot de nieuwe exportregelgeving op groente en fruit, welke geëxporteerd worden naar de Europese Unie (EU). Deze bijeenkomst vond donderdag plaats. De EU heeft haar regelgeving aangescherpt en stelt landen nu in de gelegenheid te werken aan de nieuwe exportvoorwaarden voor landbouwgewassen. Exporteurs die niet voldoen aan de nieuwe exportvoorwaarden van de EU lopen het risico dat hun landbouwproducten bij aankomst op de havens vernietigd zullen worden.

Swami Girdhari heeft namens de VEAPS een presentatie gehouden over de nieuwe regelgeving van de EU en voorstellen aangedragen over de te ondernemen stappen. De centrale vraag is ‘hoe verder?’. Per 1 september 2019 gaat de eerste fase in, waarbij is vastgesteld dat exporteurs moeten beschikken over de fytosanitaire certificering voor verscheidene groenten en fruit. De tweede fase gaat per 14 december 2019 in wat inhoudt dat alle groente en fruit moeten worden voorzien van een fytosanitaire certificering, waarbij het verplicht is dat de verklaring/omschrijving volledig moet zijn. Verder zullen planten met een hoog risico verboden worden voor import naar de EU. Volgens EUROPHYT staat Suriname aan top op de lijst van intercepties, wat niet goed is voor de welvaart c.q. export van Suriname.

De export van het gewas sopropo vanuit Suriname dreigt in gevaar te komen. Uit een onderzoek van EUROPHYT blijkt dat het insect ‘Thrips Palmi’ in sopropo is ontdekt en zo op de lijst van ‘hoge risico planten’ is geplaatst. Dat vereist dus vanuit de zijde van Suriname dat zij de nodige maatregelen vóór 14 december 2019 moet treffen, wilt ons land dit gewas nog exporten. Exportstop betekent een afname van de inkomsten c.q. deviezen en werkgelegenheid. Hetzelfde kan dus ook andere landbouwproducten overkomen. De instelling van een National Plant Protection Organization (NPPO), die dan samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) deze kwesties zo snel als mogelijk vervat in een urgentieplan agro export en acties daaraan gekoppeld, is van eminent belang…[+]