Saramaccaners willen stopzetting houtkap in hun gebied

01 deze

PARAMARIBO – Saramaccaners, aangesloten bij de Vereniging Saamaka Gemeenschap (VSG), hebben gisteren petities aangeboden bij het Kabinet van de President en bij De Nationale Assemblee (DNA) vanwege houtkap activiteiten in hun woongebied. Na zich verzameld te hebben in de Palmentuin liepen ze met spandoeken naar het Kabinet van de President. Daar troffen ze niet de president zelf, maar de directeur Algemene Zaken aan, die hem vertegenwoordigde. De groep wil met de petitie aandacht vragen voor de onmiddellijke stopzetting van de houtkap activiteiten in hun woongebied.

Vanaf maart 2023 heeft de VSG opnieuw de strijd aangebonden om de mensenrechten en het bos te verdedigen. Er is een houtkapweg van 42,7 km genaamd de Palmeirasweg aangelegd zonder de Saamaka vooraf te informeren en hun instemming te vragen, zoals vereist door de uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof. Tegen eind 2023 was 376 hectare bos gekapt als gevolg van commerciële houtkap. Deze weg heeft het meest ongerepte bos volledig blootgesteld aan willekeurige mijnbouw, houtkap en stroperij.

De VSG roept nu nationale en mondiale gemeenschappen en organisaties die zich inzetten voor de erkenning van mensenrechten van inheemse volkeren en bosbehoud op om naast hen te staan en de Surinaamse regering te verzoeken de uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof volledig na te leven. Ze eisen ook de stopzetting van alle houtkapactiviteiten langs de Palmeirasweg, een wettelijk vereiste vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming met de Saamaka gemeenschappen uit te voeren, en de implementatie van een sociale milieu- en effectenstudie van de Palmeirasweg en de houtkapconcessies door een onafhankelijke instantie. Daarnaast vragen ze om de juridische erkenning en vastlegging van de eigendomsrechten van het land, zodat de Saamaka autonomie hebben om het bos duurzaam te beheren en hun levensonderhoud en cultuur te beschermen tegen toenemende bedreigingen.

In de petitie, voorgelezen namens kapitein Kwansé Eduards door de VSG, wordt dringend aandacht gevraagd voor verschillende kwesties. Het Saamaka volk bewoont en behoudt het Amazone regenwoud al meer dan 250 jaar. Als afstammelingen van Afrika hebben zij een nauwe culturele, sociale en spirituele band met het bos, wat essentieel is voor hun bestaan. Sinds de jaren ’60 worden de rechten van de Saamaka herhaaldelijk geschonden door massale ontheemding bij de aanleg van het Brokopondo stuwmeer en illegale bezetting van hun leef- en woongebied door houtkap- en mijnbouwbedrijven, mogelijk gemaakt door overheidsbeleid.

In 2007 heeft het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens de regering van Suriname opgedragen de houtkap- en mijnbouwconcessies in de leef- en woongebieden van de Saamaka stop te zetten, het grondgebied af te bakenen en hun collectieve eigendomsrechten over het gebied juridisch te erkennen. Deze gerechtelijke uitspraak is echter nog steeds niet volledig nageleefd, terwijl het bosverlies in het Saamaka gebied sinds 2007 volgens monitoringsgegevens van Global Forest Watch en de Europese Commissie vier keer is toegenomen.

.

“Wij, het Saamaka volk verenigd in de VSG, zijn toegewijd om de regering van Suriname te ondersteunen bij het nakomen van internationale verplichtingen om het Amazone regenwoud te beschermen, wat cruciaal is om de negatieve effecten van klimaatverandering te beperken en ons levensonderhoud voor de komende generaties te behouden”,  aldus de VSG. Ze dringen er bij president Santokhi op aan om dringend en onmiddellijk actie te ondernemen volgens hun verzoek. Ze benadrukken dat hij als regeringsleider van de staat de macht heeft om deze kwesties aan te pakken. De VSG blijft zich inzetten voor een snelle oplossing door middel van dialoog met alle betrokken partijen en blijft samenwerken met de regering aan administratieve zaken die de collectieve rechten van de Saamaka kunnen waarborgen, met name met betrekking tot ons traditioneel collectief eigendom van het Saamaka grondgebied.

De directeur Algemene Zaken beloofde de petitie door te geven aan de president, die het zal bekijken en terugkoppelen…[+]