Schouderklopje voor degenen die openbare toiletten mogelijk maken
PARAMARIBO- “Ik vind het een heel goede zaak dat openbare toiletten door particulieren wordt aangepakt. Dat initiatief verdient voortgang zodat we niet alleen in onze binnenstad, maar uiteraard ook in de districten een hygiënische situatie kunnen hebben. Degenen die eraan werken om openbare toiletten in Suriname mogelijk te maken verdienen op deze dag een schouderklopje, omdat ze goed werk verrichten.” Woorden van voedseltechnoloog Ricky Stutgard in verband met Wereld Toilettendag gisteren.
Ondanks de verbeterde sanitaire en drinkwatervoorzieningen gebruiken vandaag de dag nog 1,8 miljard mensen onveilig drinkwater, dat niet beschermd is tegen besmetting door ontlasting. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), UN-Water, de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Water Supply & Sanitation Collaborative Council heeft maar liefst een derde van alle scholen over de hele wereld geen toiletvoorzieningen. Dat is vooral voor meisjes tijdens de menstruatie een bijzonder probleem. Voorts is gebleken dat 900 miljoen schoolkinderen over de hele wereld geen handenwasfaciliteiten hebben, wat grote risico’s met zich meebrengt als het gaat om de verspreiding van dodelijke ziekten. De organisaties zeggen dat wereldwijd 80% van het afvalwater van de samenleving terugstroomt in het ecosysteem, zonder te worden behandeld of hergebruikt.
Stutgard heeft in de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd om het belang van een goede hygiene aan grote delen van de gemeenschap uit te leggen. Samen met bedrijven en overheidsorganisatie blijft hij de boodschap van een goede (hand)hygiëne verspreiden. Hij werkt daartoe samen met onder anderen Intermed Caribe, het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de districtscommissariaten van Paramaribo. De voedseltechnoloog geeft aan dat de inspanningen die met deze organisaties worden gepleegd om een grotere hygiëne te bereiken vruchten afwerpt. “Ik zie het alvast aan de studenten, vooral van de Mulo, die scripties schrijven en bij me langslopen voor informatie. En daar moet het beginnen, bij de jeugd. Met het schrijven van allerlei scripties en verslagen. Er is op de universiteit nu ook een oriëntatie Agroprocessie opgezet. Het is allemaal door het werk dat verricht is en dat mensen heeft gemotiveerd. Het gaat de goede kant op”, zegt Stutgard…[+]