Slechts vier bedden beschikbaar op NICU en PICU

Neonatal resuscitation. Female doctor standing next to newborn baby in incubator, flat vector illustration. Newborn resuscitation.

PARAMARIBO – Op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) en Pediatrische Intensive Care (PICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn er op dit moment slechts voldoende gespecialiseerde gezondheidswerkers aanwezig om zorg te kunnen bieden aan vier patiënten. “Om adequate zorg te kunnen bieden aan de samenleving en in de behoefte te voorzien, zouden wij tenminste genoeg personeel moeten hebben om acht bedden optimaal ter beschikking te hebben. Als de vier bedden nu al bezet zijn en er zouden meer baby’s opgenomen moeten worden op de afdeling, hebben wij zo gauw geen antwoord op waar de mensen anders naartoe moeten voor de specialistische zorg voor hun kind”, zei Amadu Juliana, de voorzitter van het medisch stafpersoneel van het AZP, gisteren tijdens een persconferentie.

Het Medisch Stafbestuur benadrukt dat er op korte termijn salarisverhogingen moeten komen voor verpleegkundigen en paramedisch personeel om de uitstroom van zorgmedewerkers tegen te gaan. Er zijn dit jaar al 88 verpleegkundigen naar het buitenland vertrokken en voor het einde van het jaar verwacht men dat dit aantal oploopt naar ruim 200. Er wordt daarom ook gepleit voor structurele investeringen in de opleiding en beloning van Surinaamse zorgprofessionals om op lange termijn een stabiele zorgsector te waarborgen. Het verbeteren van deze aspecten wordt cruciaal geacht om te voorkomen dat nog meer zorgpersoneel het land verlaat.

De directie van AZP heeft als reactie op de oproep vanuit het medische stafpersoneel intussen aangegeven dat er sinds 2023 een “braindrain-toelage” is geïntroduceerd voor het zorgpersoneel als een van de maatregelen ter indamming van het wegtrekken van het zorgpersoneel. Om het huidige personeel te behouden en te motiveren, zal aan zorgwerkers die voldoen aan specifieke criteria een netto toelage van SRD 5000 per maand, ingaande augustus 2024, worden uitbetaald. Zij moeten om hiervoor in aanmerking te komen in het bezit zijn van een diploma dat aangeeft dat betrokkene bevoegd en bekwaam is zorg te verlenen op acute of topklinische afdelingen (bijvoorbeeld een ICU-diploma). Ook moeten zij voltijds werkzaam zijn op een daartoe relevante afdeling voor de tertiaire zorg. Daarnaast zullen medische studenten, coassistenten, assistent-artsen (zogenaamde 7e jaars) en pas afgestudeerde artsen (zogenaamde 8e jaars) worden ingezet om te ondersteunen op de cruciale afdelingen.

De regering hoopt met deze maatregelen de uitstroom van personeel te vertragen en de kwaliteit van zorg op de acute en topklinische afdelingen te behouden. In dit kader is er een crisisteam in het leven geroepen dat bestaat uit vertegenwoordigers van het Ministerie van Volksgezondheid, de Nationale Ziekenhuis Raad , AZP en het Medisch Stafbestuur van het AZP. “De tijd dringt; zonder ingrijpen zullen we genoodzaakt zijn om de zorg verder af te schalen, met alle gevolgen van dien voor de samenleving.”…[+]