Spanje is Europees kampioen

Spanje-is-Europees-kampioen

VOETBAL-Spanje is terug op de troon van het Europese voetbal. Twaalf jaar na de laatste titel werden de Spanjaarden door een 2-1 zege op Engeland voor de vierde keer Europese kampioen. Geen land won het EK vaker.
De stroef begonnen finale in het Olympiastadion van Berlijn werd aan het begin van de tweede helft opengebroken door een doelpunt van Nico Williams. Na de Engelse gelijkmaker van Cole Palmer was het uiteindelijk Mikel Oyarzabal die de eindstrijd besliste. Na de foutloze tocht door Duitsland met zes overwinningen begon Spanje in het Olympiastadion vol vertrouwen aan de finale. De ploeg van bondscoach Luis de la Fuente was gretiger en voetbalde beter dan de Engelsen.
Het overwicht leverde in de eerste helft nog niets op, Engeland kreeg via Phil Foden vlak voor rust zelfs misschien wel de grootste kans. Williams zorgde voor de Spaanse 1-0 na een bevlieging van Lamine Yamal. Gareth Southgate moest de Engelsen vooruit stuwen en vertrouwde op zijn invallers. Palmer gaf zijn land weer hoop op een eerste Europese titel door de 1-1 te maken, waarna Engeland aan de betere hand leek.
Maar vier minuten voor tijd was het Mikel Oyarzabal, ook een invaller, die Spanje opnieuw op voorsprong bracht. Net zo beslissend waren even later de reddingen van keeper Unai Simón en middenvelder Dani Olmo, die bij een penibele fase voor twee ballen van de lijn hielden.
Als eerste land ooit heeft Spanje voor de vierde keer de Europese titel veroverd.. Spanje deelde de koppositie tot zondag met (West-)Duitsland, dat het EK drie keer wist te winnen. De eerste EK-eindzege van Spanje dateert uit 1964. Ook in 2008 en 2012 won La Roja het toernooi. In Oostenrijk en Zwitserland gebeurde dat onder Luis Aragonés, in Polen en Oekraïne wees Vicente Del Bosque de Spanjaarden de weg naar de eindzege.