Succesvolle ontwikkeling vereist versterkt vertrouwen in leiderschap
Angelic del Castilho, DA’91 voorzitter, participeerde op donderdag 18 maart aan de jaarlijkse bijzondere conferentie van Horasis. Deze bijeenkomst had betrekking op voornamelijk de Verenigde Staten van Amerika had als bijzondere focus de wederopbouw van het vertrouwen. Er deden meer dan 1000 sprekers uit de gehele wereld mee. Vanuit Suriname was Angelic del Castilho de enige persoon naast President Santokhi die deelnam.
In haar statement als panellid in het panel : Caring leadership: The New Paradigm of the Post Covid Era’ legde del Castilho de nadruk op de noodzaak van leiderschap dat gebaseerd is op wederzijds respect, kennis van verschillende culturen en het overstijgen van etnische verschillen. Del Castilho verwees naar de ‘krutu’ in de Surinaamse inheemse en tribale leefgemeenschappen als een goed voorbeeld van de vereisten voor ‘Caring Leadership”. Deze ‘krutu’ en de wijze waarop de communicatie geschiedt, is essentieel in de opbouw van een succesvolle samenwerking en creëert respect, cultureel/onderling begrip, en cementeert de basis van vertrouwen. Zij merkte op dat de Covid-19 pandemie de wereld heeft doen realiseren dat er grote veranderingen vereist zijn voor de weg na Covid-19, waarbij nieuwe eisen worden gesteld aan leiderschap. De inzet van emotionele intelligentie is daarbij cruciaal. In ons Surinaams binnenland echter wordt dit al eeuwen gedaan. Zij tekende ook aan dat hoewel de inzet van moderne technologie heel veel nieuwe mogelijkheden creëert en aan de ene kant meer ruimte voor participatie, het aan de andere kant ook een extra uitdaging vormt vanwege de beperkte bereikbaarheid en kennis voor effectieve inzet. Bovendien in een gemeenschap als de Surinaamse waar het persoonlijk contact altijd ontzettend belangrijk is geweest, leidt het ook tot een gevoel van isolatie en vervreemding.
Volgens del Castilho is het gehanteerde profiel van een leider in ontwikkelingslanden als Suriname ook zodanig ingericht dat de aspecten van caring leadership vaker geassocieerd worden met vrouwen en moeders maar ook gecategoriseerd worden als zwaktes. De democratische beleving van de samenleving is in embryonale fase en de burger associeert leiderschap nog in hoge mate met personen die (semi)-autoritair handelen. Burgers beseffen vaak niet dat zij het recht hebben gehoord te worden…[+]