Theaterstuk Schitterende schaduw in Thalia

scaduw2

PARAMARIBO – Op 13, 14 en 15 juni is de opvoering van de dans- en theaterdrieluik Schitterende schaduw  van Reframing HERstory Art Foundation in theater Thalia. De drie voorstellingen Margaretha, ANNA en Louise gaan over het menselijk leed achter de koloniale welvaart en rijkdom in de 18e en 19e eeuw.

De regisseur is Farida Nabibaks van Reframing HERstory Art Foundation en de cast members zijn Rohiet Tjon Poen Gie, Yara van Fraeijenhove, Fernando Linares-Correa, Jasper Bärtling-Lippina, Melano Nemaru’San Bruinhart, Lana Renfurm, Sytske van der Ster, Yanira Gefferie, Saron Tesfahuney, Amir Boon, Emmauella Sabajo, Clerrancio Drielingen, Charita Blaaspijp, Gianny Windzak, Marvin Gefferie, Maikel Vanloon, Ezra Glunder, Ernie Wolf en Farida Nabibaks. De componist is Jean Jacques Rojer. 

Van de regisseur: “Het is zeer bijzonder om aan een voorstelling te werken, die is gebaseerd op een historische figuur in een roerige tijd. Je wilt recht doen aan de mens, maar je kan slechts een gevoelsimpressie van de tijd overbrengen. Door mijn intuïtieve manier van werken, ontstaan veel scènes tijdens de repetities. Soms komen er dingen samen die je niet had bedacht. Dan toont zich iets wat we niet hadden kunnen verzinnen. Alsof het verhaal zelf verteld wil worden. En wij het mogelijk maken. Wat erg naar voren is getreden voor mij is de rol van de vrouw in die tijd, en het feit dat in de gehele 18e eeuw (en daarna) de gruwelen van de geïnstitutionaliseerde slavernij van zwarte mensen bestonden. De opbrengst hiervan was op allerlei manieren in de Nederlandse samenleving aanwezig. Maar die perspectieven zijn we vergeten, ze zijn zelfs uitgewist.” 

Elke voorstelling toont een onderbelicht deel van de geschiedenis, de donkere kant van de welvaart, in de 18e en 19e eeuw. En het laat zien wat het kost om uit de schaduw te treden. In deze serie staan muziek en dans centraal, de emoties spreken, het hart wordt geraakt. Het is essentieel om deze serie naar Suriname te halen, omdat er veel gebeurt op het gebied van bewustwording van het koloniale en slavernijverleden, maar mensen praten erover en daardoor botsen heersende opvattingen met elkaar. Bovendien gebeurt deze bewustwording alleen in Nederland, zonder tussenkomst van Suriname.

 

De serie omvat de volgende onderdelen:

  1. Margaretha. De basis van Margaretha’s verhaal is een 18e-eeuws schilderij dat in een kasteel in Gelderland hangt. Een (witte) gravin, Margaretha Elisabeth Sophia van Stepraedt, is afgebeeld in vol ornaat en in het licht, met aan haar zijde en in de schaduw een exotisch geklede zwarte jongeman die haar fruit aanbiedt. Na ruim 200 jaar is hij nog steeds anoniem. Door dans, zang, spel en muziek krijgen we een beeld van de emotionele wereld ten tijde van het schilderij.
  2. ANNA. De voorstelling gaat over de tot slaaf gemaakte zwarte vrouw ‘swartin’ Anna, die in de 18e eeuw werd geboren op plantage Vossenburg in Suriname. Na het overlijden van de Nederlandse (en Gelderse) eigenaar van de plantage wordt Anna aangesteld om de twee verweesde erfgenamen van die plantage naar Nederland te vergezellen. Anna brengt haar hele leven door in Arnhem, in obscuriteit.
  3. Louise. Het theaterstuk is gebaseerd op een borduurwerk van Louise Van Ommeren-Hengevelt uit Arnhem (1794). Borduren werd handenarbeid en werd niet als kunst gezien omdat het door vrouwen thuis werd gemaakt. Dit borduurwerk uit eind 18e eeuw is intrigerend omdat het een protest is tegen de slavernij. Hoe kwam de maker op het idee voor dit stille protest? Was zij zich bewust van en/of bezorgd over de slavernij van zwarte mensen in het buitenland? In dit laatste deel komt het tot een climax waarin de grondtoon van de koloniale en patriarchale samenleving, die haar schaduw op onze tijd werpt, duidelijk wordt.

 Reframing HERstory Art Foundation wil bewustwording en educatie brengen, én een plek bieden aan niet eerder vertelde verhalen van het koloniaal- en slavernijverleden in Gelderland, Nederland. Ook wil men de dialoog over dit onderwerp bevorderen. De stichting zet zich in voor het produceren van (multidisciplinaire) theatervoorstellingen met randprogrammering en het organiseren van interactieve lezingen, workshops, kunst en kunstzinnige activiteiten. Reframing HERstory Art Foundation staat voor aandacht creëren voor dit relevante thema binnen de huidige samenleving, via dans, muziek, podiumkunsten, beeldende kunst, filosofie, gesprek en maatschappij.

  De poorten van Thalia gaan elke keer om 6 uur open en de voorstellingen beginnen om kwart voor 7. Kaartjes kosten SRD350 en zijn te koop bij theater Thalia, Zus & Zo, The Sweetest Thing en Tasty Fresh Food & Coffee Bar. Check onze socials HB Media nv…[+]