Tot nu toe 21 lichamen uit puin gehaald na vliegtuigcrash Brazilië

Tot nu toe 21 lichamen uit puin gehaald na vliegtuigcrash Brazilië

SÃO PAULO – Braziliaanse reddingswerkers zijn druk bezig met het bergen van de lichamen van slachtoffers van de vliegtuigcrash van vrijdag. Daarbij kwamen 62 mensen om. Tot nu toe zijn 21 lichamen uit het puin gehaald, van wie twee ter plekke zijn geïdentificeerd.

Het vliegtuig stortte neer bij de plaats Vinhedo, op nog geen 50 kilometer van São Paulo. De doden worden naar die metropool overgebracht. Daar moeten alle slachtoffers geïdentificeerd worden met behulp van familieleden. Rafael Fernando (41) en Liz Ibba (3) wilden samen vaderdag doorbrengen maar komen om bij Braziliaanse vliegramp.

Het is nog niet duidelijk waardoor het toestel crashte. De reddingswerkers hebben wel de zwarte doos van het vliegtuig gevonden, waar alle geluidsopnames uit de cockpit op te horen moeten zijn. Het toestel was voor een binnenlandse vlucht onderweg van Cascavel, een plaats in de buurt van de grens met Paraguay, naar Guarulhos. De autoriteiten hebben nog geen idee wat de oorzaak van de crash is. Zowel de Braziliaanse krant O Globo als The New York Times schrijft dat het toestel snel hoogte verloor. In een tijdsbestek van een minuut viel het vliegtuig van 5.181 meter naar 1.250 meter hoogte. Enkele seconden later volgde de crash. In die voorstad van São Paulo ligt de belangrijkste internationale luchthaven van de Braziliaanse metropool.

 Het toestel in kwestie, een tweemotorig turboproppassagiersvliegtuig van het type ATR 72, zou eerder problemen hebben gehad met ijsvorming op de vleugels. The Times schrijft op basis van informatie van luchtvaartsite Flightradar24 dat op de vluchtroute van het Voepass-toestel voor ijsvorming werd gewaarschuwd. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft drie dagen van rouw aangekondigd om de slachtoffers te gedenken.

Ook is gebleken dat de 62ste passagier door een technische fout niet op de passagierslijst stond. De passagierslijst was vrijdagavond al gedeeld door Voepass. De luchtvaartmaatschappij wilde er vervolgens absoluut zeker van zijn dat de man in kwestie ook echt aan boord was. Ook zijn familie moest nog worden ingelicht. De bevestiging volgde zaterdag. (De Telegraaf) …[+]