Unicef: Dringende actie voor mentale gezondheid van jongeren in Suriname

2 UNICEF

PARAMARIBO – Unicef Suriname luidt de noodklok over de dringende noodzaak om de geestelijke gezondheidsproblemen van kinderen en adolescenten in Suriname aan te pakken. Gisteren markeerden we Wereld Suïcidepreventiedag, met als thema ‘De dialoog rond suïcide veranderen’. Helaas is suïcide wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren, en in Suriname is de situatie niet anders. Unicef Suriname bevestigt zijn inzet voor het bevorderen van bewustwording van mentale gezondheid, het ondersteunen van preventieve maatregelen en het creëren van omgevingen waarin jongeren zich gesteund en gehoord voelen.

Suriname staat wereldwijd op de zesde plaats wat betreft zelfmoordcijfers. Volgens Unicef’s nationale studie naar mentale gezondheid worstelt 36 procent van de adolescenten met suïcidale gedachten.

“Jongeren staan vandaag de dag onder enorme druk, van academische stress en sociale media tot uitdagingen in huiselijk verband en dynamiek in de gemeenschap. Dit kan leiden tot angst, depressie en in extreme gevallen, gedachten aan zelfmoord”, aldus Nicolas Pron, Unicef-vertegenwoordiger voor Suriname en Guyana. “Unicef ondersteunt de regering sinds 2020 om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren, maar er moet meer worden gedaan. We moeten nu handelen om het stigma rond geestelijke gezondheid te doorbreken en jongeren de tools te geven die ze nodig hebben om hiermee om te gaan.”

Unicef Suriname werkt samen met de overheid en partners uit de privésector aan het uitbreiden van mentale gezondheidsprogramma’s in het hele land, waaronder gerichte interventies in het district Nickerie. Als onderdeel van een bredere strategie om het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten te verbeteren, wil Unicef essentiële ondersteuning bieden aan jongeren die emotionele en psychologische uitdagingen ervaren.

Unicef Suriname werkt samen met het Ministerie van Onderwijs om geestelijke gezondheidsprogramma’s op scholen uit te breiden, waarbij trainingen worden verstrekt aan leraren en zorgcoördinatoren om vroege waarschuwingssignalen van mentale nood te herkennen en tijdig in te grijpen. De ‘Kenki Denki’ series maakt deel uit van dit programma om mentale gezondheidsuitdagingen dichter bij het publiek te brengen.

Ook werkt de organisatie samen met het Ministerie van Volksgezondheid en partners om de toegang tot professionele mentale gezondheidsdiensten in het hele land uit te breiden, vooral voor jongeren. Gratis counselingdiensten voor jongeren worden aangeboden door het Medisch opvoedkundig Bureau, terwijl frontliners, leraren en leden van de gemeenschap worden getraind om suïcidaliteit vroegtijdig te signaleren. Unicef zal blijven pleiten voor de integratie van mentale gezondheidsdiensten in de eerstelijnszorg, zodat jongeren en hun families snel toegang kunnen krijgen tot ondersteuning.

“Zelfmoord is te voorkomen, maar we moeten nu handelen”, voegde Pron toe. “Elk kind en elke jongere heeft het recht om op te groeien in een wereld waar zijn geestelijke gezondheid wordt beschermd en gekoesterd.”…[+]