Verbetering ananas waardeketen belangrijk voor duurzame ontwikkeling

PARAMARIBO- “Suriname kan met haar unieke ananas variëteiten een differentiatie brengen op de markt en zo een veel hogere prijs vaststellen voor haar product. Wanneer de waardeketen van de ananassector gestructureerd, versterkt en vergroot wordt, zullen er ook nieuwe exportmarkten aangeboord kunnen worden.” Dit deelde David Neven, FAO-senior economist desgevraagd mede bij de Ananas validation workshop. De bijeenkomst is gehouden op woensdag 3 oktober in het Institute for Graduate Studies and Resarch (IGSR) gebouw.

De conferentie is voortgekomen uit het 3 ADI+ project, dat partnerschappen bevorderd om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) te bereiken. De workshop wordt ondersteund door de Food and Agriculture Organisation (FAO), de United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) en de International Trade Centre (ITC). Daarnaast leveren de ministeries van Handel Industrie en Toerisme, Regionale Ontwikkeling en Landbouw Veeteelt en Visserij ook een wezenlijke bijdrage aan dit project.

Minister Stephen Tsang van het ministerie van het HI&T, wees bij zijn openingstoespraak erop, dat eén van de beleidstaken van het ministerie gericht is op het bevorderen van het industriebeleid met de nadruk op productieverhoging en export.  Daarbij benadrukte de bewindsman, dat HI&T vanaf het jaar 2015 een faciliterende rol vervult tussen de ananastelers uit de districten en de verwerkende sector. In deze samenwerking wordt verse ananas geleverd voor de voedselverwerkende industrie en de export.  Ook minister Tsang is van oordeel, dat als het waardeketenproces goed zal worden beheerst, de sector in stand kan worden gehouden en duurzaam kan blijven. Aldus een persbericht van NII…[+]