Verzet op Curaçao tegen ‘modernisering van authentieke stranden’
CURAÇAO – De plannen om drie authentieke stranden op Curaçao – Playa Jeremi, Playa Lagun en Caracasbaai – te moderniseren, leiden tot een golf van protesten. Lokale bewoners en natuurbeschermers vrezen dat de bouwprojecten de natuur en cultuur van de eilanden onherstelbaar zullen schaden. Hoewel de overheid stelt dat de aanpassingen nodig zijn om de stranden aantrekkelijker te maken voor toeristen, zijn veel Curaçaoënaars het hier niet mee eens.
Daniella de Windt, een bezorgde bewoner en fervent voorstander van behoud van de natuurlijke stranden, benadrukt dat de protesten geen politieke insteek hebben. “We willen duidelijk maken dat we onafhankelijk zijn van enige politieke agenda. We zijn hier voor de authentieke stranden van Curaçao,” zegt ze. Volgens De Windt moeten de stranden blijven zoals ze zijn, aangezien dit een belangrijk aantrekkingspunt is voor zowel lokale bewoners als toeristen. Hoewel ze vooruitgang en ontwikkeling toejuicht, vindt ze dat de modernisering eerlijk en transparant moet gebeuren.
“Er moet rekening worden gehouden met de natuur, de omwonenden en de cultuur van Curaçao. De geplande bouw van een groot gebouw bij Playa Jeremi bijvoorbeeld, past niet in de natuurlijke omgeving en zal het afwateringssysteem verstoren,” legt ze uit. Hierdoor zouden modderstromen en overstromingen kunnen ontstaan, wat de stranden juist minder aantrekkelijk maakt.
Ook Ard Vreugdelhil van Sea Turtle Conservation Curaçao deelt zijn zorgen. Hij was aanwezig bij de demonstraties en benadrukt dat alle menselijke activiteiten op land een directe invloed hebben op de onderwaterwereld. “Het gaat bij Jeremi niet om een strand waar schildpadden nesten maken, maar Curaçao heeft een grote populatie jonge zeeschildpadden die in onze wateren leven,” aldus Vreugdelhil.
“Als de stranden verder worden ontwikkeld en er betonstructuren komen, kan dit leiden tot erosie. Dit kan schade toebrengen aan het ecosysteem, waaronder koralen en algen die van cruciaal belang zijn voor de onderwaterflora en -fauna.” Vreugdelhil legt uit dat de bouwprojecten het natuurlijk evenwicht verstoren, waardoor vruchtbare aarde verloren gaat en afvloeit naar zee. Dit kan leiden tot overmatige algengroei die het water troebel maakt. “De schildpadden en andere dieren die normaal de algen in toom houden, kunnen de groei dan niet meer bijhouden,” zegt hij. “Uiteindelijk zal dit ook invloed hebben op het toerisme, aangezien toeristen naar de helderblauwe zee komen, niet naar groen water vol algen.” (Caribischnetwerk.nl)…[+]