VES-voorzitter Debipersad: “Overheden moeten leren omgaan met adviezen beroepsgroepen”

PARAMARIBO – Overheden moeten leren hoe ze moeten omgaan met adviezen die worden uitgebracht door beroepsgroepen, zelfs als die adviezen niet in lijn zijn met het beleid van een bepaalde regeringscoalitie. Dat zegt Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in reactie op uitspraken van president Chandrikapersad Santokhi op twee verschillende momenten.

VES-voorzitter Debipersad merkt op dat overheden vaak gepikeerd raken wanneer de uitgebrachte adviezen van beroepsgroepen niet in lijn zijn met hun eigen beleid. “Beroepsgroepen, waaronder de VES, voeren gewoon hun werk uit volgens professionele richtlijnen. En als een deel van de adviezen niet overeenkomt met het beleid, is onze boodschap om het beleid te herzien. Beroepsgroepen zijn niet populistisch of politiek bezig. We willen gewoon dat het goed gaat met Suriname. En deze boodschap is niet alleen voor de huidige regering, maar ook voor toekomstige regeringen”, aldus Debipersad.

Hoewel de naam van zijn vereniging niet genoemd werd door het staatshoofd, benadrukt Debipersad dat de VES nog steeds de enige vereniging van economen in Suriname is. Hij wijst erop dat de VES gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengt en communiceert naar de samenleving toe over de stand van de economie, conform haar statuten. “We hebben daarvoor geen toestemming nodig van de president. En we wachten niet op excuses van de president. Belangrijk is dat Suriname een democratische samenleving is en dat in een democratische samenleving de vrijheid van meningsuiting, en dus ook het ontvangen van feedback vanuit de samenleving, wordt gewaardeerd, vooral door het staatshoofd. Het is niet de eerste keer dat een staatshoofd adviezen van beroepsgroepen niet op prijs stelt”, aldus Debipersad.

De voorzitter merkt op dat de regering weliswaar enige vooruitgang heeft geboekt, maar dat deze vooruitgang nog te beperkt en fragiel is…[+]